Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, a solicitat, în plenul Parlamentului European, deblocarea procedurii de numire a procurorului șef european, înghețată înainte de alegerile europarlamentare din cauza neînțelegerilor dintre Parlamentulul European și Consiliul UE, când nici una dintre părți nu a reușit să își impună favoritul, Laura Codruța Kovesi susținută de Parlamentul European și Francois Bohnert, favoritul Consiliului UE.

Trebuie să deblocăm numirea procurorului-șef european. România are o candidată puternică, aleasă de eurodeputați și de o comisie de experți pe baza competențelor ei”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook, postând totodată și un scurt clip video cu un fragment din discursul susținut în plenul Parlamentului European.

Am aștetat prea mult pentru asta, această instituție trebuie să fie funcțională cât mai repede, pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene, de corupție, de fraudă” , a spus Cioloș.

Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, candidează pentru poziția de Comisar European alături de francezul Francois Bohnert, șansele celor doi fiind relativ egale. Negocierile pentru numirea comisarului european pe probleme de justiție au fost suspendate în luna aprilie, astfel  funcția de procuror european a rămas sub semnul întrebării.