Judecătorii CSM s-au întrunit joi pentru a discuta scrisorile șefilor de instanțe din țară, unii dintre membri afirmând că sunt alături de colegii care protestează, Cristina Tarcea fiind de părere că motivul manifestărilor trebuie căutat și în cadrul CSM, deoarece acest Consiliu ar avea agendă cu dublă măsură, potrivit Mediafax.

„În calitate de observator neutru, din ce s-a întâmplat în ultima perioadă, îmi pun întrebări pe care trebui să ni le punem fiecare dintre noi: de ce există nemulțumire în sistem? Și există nemulțumire în sistem. Uitați-vă la numărul de pensionări, uitați-vă la toate atacurile din spațiul public, insuficient sancționate sau chiar nesancționate. Trăim într-o lume a percepțiilor. Percepțiile nu cad ca ploaia din senin. Sunt generate de fapte și manipulări. (…)„Oare nu noi creăm percepţia că există uneori dubla agendă, că există dublă măsură? Dau exemple care îmi vin în cap: delegările sunt bune la judecători, nu sunt bune la procurori; protocoalele sunt bune atunci când sunt încheiate sau trec neobservate atunci când sunt încheiate de persoane pe care le promovăm sau le ţinem în funcţie, dar sunt de condamnat atunci când sunt încheiate cu mult timp înainte, de persoane care nu mai există.”

A declarat Cristina Tarcea.

În ședința CSM, judecătorul Mihai Bălan, din Secţia de judecători a CSM, își declara sprijinul pentru colegii din stradă.

„Suntem alături de colegii noştri. Nu cred că aceste scrisori nu vor o delimitare sau o punere la punct a colegilor care protestează. Înţeleg îngrijorarea preşedinţilor de instanţă cu privire la întreruperea activităţii. (…) Dar nu cred că acest serviciu public (activitatea instanţelor, n.r.) va putea fi de calitate în orice condiţii. Iar colegii noştri nu au ieşit pe trepte degeaba. Chiar nu au ieşit degeaba. Se întâmplă ceva în justiţie, se întâmplă destul de grav ca noi să întrunim de două ori într-o săptămână, ca preşedinţii de tribunale şi de curţi să ne sesizeze şi noi să nu punem punctul pe I”,

A spus judecătorul Mihai Bălan, în Secţia de judecători de joi, conform mediafax.

În contrareplică, judecătorul Gabriela Baltag, membru CSM, subliniază faptul că în cele două scrisori transmise de șefii de tribunale și de curți de apel din țară a fost solicitat un punct de vedere al CSM cu privire la protestele magistraților, deoarce “tăcerea CSM pe aspectele acestea a fost îngrijorătoare pentru dumnealor”.

„Să nu uităm de fapt, că președinții și vicepreședinții au vrut să sublinieze că justiția este pentru cetățeni și nu pentru noi. Este adevărat, Nu neg, în sistemul judiciar nu e prima oara când sunt forme de manifestare care au dus la întreruperea activității. S-a mai întâmplat acum 10 ani în urmă, dar ceea ce a fost pentru ei important a fost semnalul pe care trebuiau să-l tragă, pentru că durează intreruperea activității câteva săptămâni, până la o lună. Tăcerea CSM pe aspectele acestea a fost îngrijorătoare pentru dumnealor. A fost un punct. Alt aspect important privește echipa de 30 de magistrați cu un anumit lider pentru deplasarea la Bruxelles”

A subliniat Gabriela Baltag.

Ședința CSM de joi a Secției pentru judecători a CSM, vine în urma faptului că treizeci de șefi de parchete și alți treizeci de șefi de tribunale au transmis câte o scrisoare prin care cer membrilor să ia atitudine în privința protestelor magistraților din ultima vreme.

Sursa foto: gazetadecluj