Partidul Laburist (PvdA) a obţinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, un rezultat suprinzător, care impulsionează candidatura lui Frans Timmermans la postul de preşedinte al Comisiei Europene, informează Reuters.

Prima reacție din România vine din partea candidatului Pro România, Corina Crețu, care îl felicită pe Timmermans pentru rezultatul obținut cu o majoritate de 18%.

”I-am transmis felicitări colegului meu Frans Timmermans pentru victoria de astăzi a laburiștilor olandezi. Social-democrația pro-europeană a început cu dreptul alegerile, câștigând în prima țară în care au fost organizate europarlamentarele pentru noua legislatură a Parlamentului European. E important ca toți cei care susținem proiectul european să votăm duminica aceasta. Succes, PRO România!”

A scris Crețu, pe Facebook.

Victor Ponta o ironizează pe Rovana Plumb, numărul unu pe lista PSD, declarând că veștile sunt bune doar pentru democrații pro europeni nu și pentru iresponasabilii demagogi și ridicoli din fruntea PSD.

“Alegerile Europarlamentare încep cu vești foarte bune pentru social democrații pro europeni ( inclusiv pentru ProRomania) – și cu vești proaste pentru iresponasbilii demagogi și ridicoli care s-au cocoțat în fruntea PSD! (…) Social Democrații lui Frans Timmermans au câștigat Alegerile din Olanda, se pare că olandezii nu se uită la Antena3 și nici nu dau doi bani pe ce spune Rovana Plumb!”

Scrie fostul premier pe facebook.

Rezultatele exit-poll din Olanda:

PvdA-S&D: 18% (+9)
VVD-ALDE: 15% (+3)
CDA-EPP: 13% (-2)
FvD-ECR: 11% (+11)
GL-G/EFA: 10% (+3)
CU-SGP-ECR: 8%
D66-ALDE: 6% (-9)
PVV-ENF: 4% (-9)
SP-LEFT: 4% (-6)
50+-EPP: 4% (+1)
PvdD-LEFT: 3% (-1)

Partidul Muncii (PvdA, social-democrat) este creditat cu obţinerea a cinci locuri în Parlamentul European.

Pe locul următor se clasează Partidul Libertăţii şi Democraţiei (VVD, liberal), creditat cu patru locuri.

Pe locul al treilea se clasează Apelul Creştin-Democrat (CDA, centru-dreapta), care va obţine trei sau patru mandate în Parlamentul UE.

Partidul Libertăţii (populist, extremă-dreapta) probabil va obţine un singur mandat.

Olanda va avea în total 26 de locuri în Parlamentul European, din totalul de 751.