Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că a cerut conducerii CNAIR ca expertiza privind crăpăturile la lotul 3 al austostrăzii Lugoj-Deva să vină cel târziu în două săptămâni pentru a analiza când va putea fi dată în exploatare autostrada.

„Vedem ce ne va reliefa această expertiză. Eu le-am spus celor de la CNAIR că vreau această expertiză să vină cel târziu în două săptămâni, pentru că expertiza va fi făcută punctual, la acea crăpătură care a apărut. Au fost două puncte la această autostradă: km 56 şi km 76. Există metode de remediere. Vom face un zid de sprijin, un sistem de drenare al rampelor”,

a afirmat Răzvan Cuc, după audierea sa din Comisia Transporturilor din Camera Deputaţilor, conform mediafax.

Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, a precizat că fisura a apărut în apropiere de nodul rutier de la Holdea, fiind afectată banda 1 şi banda de urgenţă, pe o porţiune de aproximativ 15 metri. Fisura, la kilometrul 57+100, în apropiere de zona în care în 2017 terasamentul s-a prăbuşit, porneşte de pe autostradă până la drumul tehnologic din vecinătatea carosabilului şi afectează banda 1 şi banda de urgenţă.

„E o crăpătură care porneşte din asfalt, pe terasament şi se duce până jos, în drumul tehnologic, 15 metri lungime şi un centimetru lărgire, avea ieri. Ne aşteptăm să evolueze. Este la kilometru 57+ 100. În 2017, când li s-a prăbuşit terasamentul, era la 57+300, deci în aceeaşi zonă. Fisura porneşte din asfalt şi continuă până jos în drumul tehnologic. (…) E o problemă de terasament. Este clar că în situaţia asta, până la remedierea problemei, nu se poate deschide circulaţia şi nicidecum nu o să se remedieze problema până la sfârşitul lunii septembrie. Clar că trebuie o expertiză profundă, astea sunt probleme structurale şi în funcţie de ce se găseşte acolo să se intre să se corecteze şi să se pună în siguranţă autostrada. Garanţia am executat-o (…). Nu le mai dăm înapoi. Nu le mai dăm nimic. Banii aceia îi folosim la reparaţia lotului. Banii aceia şi alţii pe care-i vom percepe din penalizări, din întârziere, din alte chestii. (…) Se poate întâmpla ce s-a întâmplat în 2017, cu prăbuşirea unei bucăţi de terasament. Adică se poate separa, practic, o bucată de autostradă, cu terasament cu tot. Acum nu a căzut atât de repede ca atunci, pentru că are bitum pe ea şi mai are nişte betoane, nişte şanţuri de beton, care încă o ţin. Când vor fi trepidaţii sau va începe să plouă, sau chiar din propria greutate, poate cădea”,

a transmis Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii contractorului au declarat că experitiza trebuie făcută de terţi.

„Expertiza trebuie făcută cu terţi pentru că, dacă o facem noi, o să fim acuzaţi că suntem părtinitori. Deci un alt contract”,

au menţionat reprezentanţii companiei.

În ceea ce priveşte factura de penalităţi de 73 de milioane care a fost trimisă asocierii conduse de Comşa, reprezentanţii CNAIR au afirmat că aceasta nu a fost plătită, constructorul apelând la arbitraj în această privinţă.

Ministerul Transporturilor va face plângeri penale împotriva celor vinovaţi de starea lotului 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, unde contractul cu constructorul a fost reziliat şi au apărut probleme de construcţie.

„Trebuie dat un exemplu că în România nu poate să vină cineva şi să îşi bată joc şi indiferent cine a greşit, constructor, consultant, reprezentanţi de la CNAIR vor avea acelaşi răspuns şi se vor face plângeri penale în momentul în care strângem toate documentele să vedem exact şi vis-a-vis de calitate şi vis-a-vis de ce trebuia să facă proiectantul, ce trebuia să facă şi consultantul”,

a spus Cuc, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

CNAIR, a adăugat ministrul, va emite un certificat constatator negativ pentru 3 ani de zile, în cursul acestei săptămâni, „pentru că nu dorim ca aceste firme să participe în continuare la proceduri de licitaţie pentru că am văzut de ce sunt în stare când vine vorba de construcţia de autostrăzi”.

CNAIR a executat la finele săptămânii trecute garanţia constructorului lotului 3 al autostrăzii, înainte de pronunţarea deciziei tribunalului prin care se suspenda executarea, spune Şerbănescu.

Recent, ministrul Transporturilor, Răzvan Cucu, a anunţat că lotul 3 al autostrăzii Deva-Lugoj, în lungime de 21,1 kilometri, va fi deschis circulaţiei la sfârşitul lunii septembrie.

Porţiuni din autostradă s-au deteriorat în ultimele zile, în asfalt apărând mai multe fisuri.

Foto: digi24