Deși prin presa de la noi s-a lansat ideea că favorită pentru fotoliul de procuror-șef european este Laura Codruța Kovesi doar pentru simplul fapt că se află prima într-o ordine numerică a listei scurte de candidatură, potrivit profit.ro, concurența este una acerbă, atât candidatul francez Jean François Bohnert cât și germanul Andrés Ritter, fiind doi procurori europeni cu o vastă experiență în justiția transfrontalieră și cooperare judiciară internațională.

Ceilalți 2 candidați de pe lista scurtă sunt francezul Jean François Bohnert și germanul Andrés Ritter, ambii cu experiență în justiție transfrontalieră și cooperare judiciară internațională.

Jean François Bohnert are o experiență solidă în materie de justiție internațională. El a ocupat mai multe posturi de înaltă responsabilitate în străinătate, în special în Germania, unde a fost pus la dispoziția Ministerului Afacerilor externe în calitate de magistrat de legătură, timp de 3 ani, misiunea sa fiind aceea de a facilita punerea în executare a sentințelor instanțelor franceze în această țară.

Germanul Andrés Ritter (54 de ani) este, din 2013, procuror-șef al Parchetului din Rostock, unul dintre cele mai importante din Germania, la nivelul căruia funcționează și Oficiul pentru combaterea criminalității cibernetice. Din anul 2000, cu un scurt interludiu de un an, a lucrat doar pentru procuratura din Rostock, în cadrul căreia a urcat toate treptele ierarhice. În 2009-2010 a lucrat la Bruxelles ca atașat pe probleme de justiție pe lângă Comisia Europeană.

La rândul său, Kovesi a fost ministru-consilier, înalt reprezentant la Bruxelles al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană pe chestiuni legate de reforma justiției și MCV, în perioada 2012-2013

Scrie profit.ro

În concluzie, deși văzută ca favorită în presa românească, în realitate fostul procuror-șef DNA concurează pentru postul de procuror-șef european cu două nume grele în jurisprudenţă comunitară ce se bucură atât de apreciere profesională cât și un larg suport în cele mai înalte foruri europene printre care și Parlamentul European unde urmează a se vota atribuirea acestei funcții la începtul lunii martie.

Sursa foto: profit.ro