Luni, după ce comisia JURI a respins candidatura Rovanei Plumb și a lui  Laszlo Trocsanyi, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut înlocuirea rapidă a candidaţilor României şi Ungariei. În condițiile în care premierul Viorica Dăncilă și-a manifestat susținerea pentru Rovana Plumb, iar Ursula von der Leyen solicită o nouă nominalizare pentru funcția de comisar european, o parte din liderii PSD a cerut o ședință CEX în care să se stabilească dacă partidul o mai susține pe Rovana Plumb pentru funcția de comisar european sau dacă Guvernul trebuie să propună alt candidat.

Astfel, PSD se va reuni marți după-amiază la sediul central al partidului, de la ora 16:00, într-o ședință CEX în care se va dezbate numele candidatului la funcția de comisar european. Potrivit unor surse social-democrate, pentru funcția de comisar european sunt vehiculate mai multe nume. Alături de Victor Negrescu, Dan Nica, Luminița Odobescu, potrivit știripesurse.ro, se vehiculează și numele fostul europarlamentar PSD Claudia Țapardel dar și cel al secretarului general al PSD, Mihai Fifor.

De asemenea, în CEX-ul PSD de marți, se va stabili dacă Viorica Dăncilă se va consulta sau nu cu președintele Klaus Iohannis în privința desemnării candidatului pentru funcția de comisar european. Președintele Iohannis, după votul negativ primit de Rovana Plumb, a solicitat ca noua nominalizare să beneficieze atât de acordul președintelui, cât și de avizul favorabil din partea Parlamentului și a invitat-o pe Dăncilă la Cotroceni, miercuri, la ora 12:00, pentru consultări pe tema comisarului european.

Foto:Digi24