Curtea Constituțională a României (CCR) a admis sesizarea Guvernului în care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională după ce președintelui Klaus Iohannis a refuzat să numească miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, după plecarea ALDE de la guvernare, potrivit unor surse din instituție, citate de hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a susținut în ședința CCR că refuzul președintelui Iohannis de numire a miniștrilor este „mai degrabă o acțiune de campanie, decât a unui președinte chemat să vegheze la respectarea Constituției“. Greblă a afirmat că, potrivit Constituţiei, şeful statului nu are nicio atribuţie în numirea ministrului interimar.

La rândul său, reprezentantul Administrației Prezidențiale le-a spus judecătorilor constituționali că „premierul s-a situat în afara cadrului constituțional pretinzând un blocaj deși are la dispoziție instrumentele instituționale prin care se poate realiza remanierea guvernamentală – să se prezinte în fața Parlamentului“.

Astfel, în ședința de miercuri, s-a decis că președintele Klaus Iohannis va fi obligat de CCR să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri. În același timp, premierul Viorica Dăncilă, conform unor speculatii la acest moment, ar fi obligată să vină în Parlament pentru un vot de încredere.

Foto:digi 24