Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, marți, referitor la blocajul din CSM pe numirea Adinei Florea la conducerea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), că fostul ministru Ana Birchall a avut o poziție bună pe acest subiect. Predoiu a amintit faptul că sunt magistraţi care doresc desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie „peste noapte“, însă se doreşte discutarea situaţiei SIIJ în Parlament.

Întrebat dacă va desfiinţa Secţia de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, Predoiu a spus că lucrurile nu pot rămâne aşa cum sunt în momentul de faţă, precizând însă că abordarea noului Guvern e către modificarea în Parlament și nu prin Ordonață de Guvern.

„Domnul prim-ministru a subliniat ieri în Parlament că vom merge pe o intervenţie în Parlament, vom merge pe proiect de lege, vom discuta pe legile justiţiei, dar eu sper că vom avea o reacţie rezonabilă din Parlament. Există în sistemul judiciar o tensiune enormă faţă de această Secţie specială. Sunt magistraţi care reclamă desfiinţarea ei peste noapte, dacă vreţi, sunt magistraţi, mai puţini, care spun că este o reparaţie. Eu sunt gata să înţeleg raţiunea pentru care s-a gândit o reparaţie, dar pe bază de studiu, să vedem despre ce este vorba. În orice caz, nu pot rămâne lucrurile astfel. Noi începem să lucrăm în Parlament şi aşteptăm o reacţie responsabilă din partea Parlamentului”,

a declarat Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.

La ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Justiției a participat, alături de premierul Ludovic Orban, și președintele Klaus Iohannis. Acesta i-a transmis ministrului Predoiu să acorde o atenție sporită, plină de tact posturilor din Ministerul Public, unde mai multe posturi importante sunt ocupate de procurori care îndeplinesc aceste funcţii cu interimat. În aceste condiții, Cătălin Predoiu i-a îndemnat pe procurorii profesionişti să se înscrie la selecţia care va fi organizată pentru ocuparea funcţiilor de conducere la Parchete, subliniind că numirile nu se vor face pe criterii politice sau de prietenie.

Foto:Agerpres