Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, invitată pentru un interviu la Antena3, a atins mai multe subiecte sensibile printre care aspecte legate de buget, schengen, migrație, anunțatele proteste ale sindicatelor din MAI, precum și realația tensionată pe care o are PSD cu președintele Iohannis despre care declara că în CSAT “e mult mai preocupat de bugetul unei structuri de informații, decât de bugetul ministerelor.” 

Vă redăm în continuare cele mai importante declarații ale Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Despre bugetul din 2019, Carmen Dan este de părere că alianța de guvernare își dorește un buget bun care să acopere problemele reale, președintele Iohannis având o atitudine combatantă atunci când vine vorba de anumite bugete.

„Ne dorim să fie un buget bun, un buget care să acopere problemele reale. Am să vorbesc ca om acum, dacă în calitate de cetățean aș fi întrebată ce îmi doresc mai mult, aș spune că îmi doresc acel program (n.r – de Sănătate). Era și o nevoie de a face și acest pas și de a obține avizul CSAT. Președintele Iohannis are o atitudine combatantă atunci când vine vorba de anumite bugete. E mult mai preocupat de bugetul unei structuri de informații, decât de bugetul ministerelor. SPP asigură paza și protecția președintelui, a demnitarilor străini care vin în România. Acest buget, pentru SPP a trebuit să fie configurat pentru ceea ce acoperă. În fiecare an am reușit să aducem un plus la buget”

Despre măririle de buget la servicii, Carmen Dan declară că se face o analiză aprofundată în legătură cu acest subiect.

“E o analiza aprofundata pe proiectul de buget. Ne dorim sa acopere nevoile reale, eu nu vad o problema in rediscutarea anumite probleme. In spatiul public e foarte prezenta aceasta problema referitoare la taierea bugetelor serviciilor. Daca, in calitatea de cetățean, as fi intrebata ce imi doresc, un buget mai mare pentru un serviciu de securitate, de informatii, sau un program de ajutorare pentru copii, categoric as zice ca imi doresc acel program. Cred ca sunt in asentimentul multor persoane. Majorarea bugetelor a fost o practica. Specialistii sunt cei care trebuie sa aloce resurse pentru competentele acoperite prin lege, sa se evite situatiile pe care le stim”

În ce privește aderarea la Schengen, ministrul Internelor susține că acestea sunt trenate pe nedrept, România îndeplinind toate condițiile.

„Eu cred că era obligatoriu să exploatăm acest lucru. Este o întâlnire importantă. Aș vorbi mai puțin tehnic. Vorbim despre spațiul Schengen și cei mai mulți dintre români se gândesc la aderare. Vorbim despre un dosar pe care trebuia să îl scot din acel sertar în care stătea demult, pentru a ști care este poziția celorlalți miniștri de Interne. Unii spun că nu ne interesează subiectul. Este o muncă în timp. Avem toate argumentele de partea noastră pentru a justifica. Este o temă importantă. Schengen nu presupune doar extindere, înseamnă și libera circulație”

Despre dosarul migrației pe care România îl are de rezolvat în cele 6 luni de presedintie CE, Carmen Dan declară că România în acest mandat trebuie să se miște mai repede decât alții, prima zi de președinție a României începând cu o criză.

Specialiștii mi-au transmis că am reușit să închidem un dosar important. Un dosar în care lucrurile nu erau foarte clare. Am obținut acord și este aceeași atitudine. Pentru mine, ca ministru de Interne, cred că dosarele sunt importante. Noi, în acest mandat trebuie să ne mișcăm mai repede decât alții. Referitor la migrație, am început prima zi de mandat, cu o criză, criza din Malta cu acea ambarcațiune”

Despre protestele anunțate de sindicatele din MAI, ministrul Dan a declarat că fiecare este cu agenda lui, România în următoarea perioadă având un important eveniment de organizat, pe 8 februarie urmând ca la minister să fie organizată o întâlnire cu sindicatele.

„Fiecare cu agenda lui. Noi avem un eveniment important de organizat. Dacă sunt persoane care au pe agenda activități de vizibilitate, foarte bine. Doar coincidența ca dată ar putea fi comentată. Vineri, pe 8, după momentul nostru important, va exista o întâlnire la minister în care se vor discuta toate problemele ridicate”

A declarat Carmen Dan, pentru Antena3.