Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, într-un text publicat duminică pe contul personal de Facebook, susține că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se încăpățânează să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), dar nu se uită la faptul că în sistem sunt procurori cu mari probleme și, în lipsă de argumente valide, Predoiu invocă Comisia Europeană sau GRECO.

„Dezaprob încăpățânarea pe care ministrul Justiției o afișează atunci când vine vorba de desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Mă enervează și mai mult faptul că, neavând argumente proprii, apelează la: așa ne-a spus GRECO, așa ne-a spus Comisia Europeană, așa ne-au recomandat X și Y (de obicei persoane sau instituții din afara României). Corupția este un fenomen care trebuie combătut zi de zi, ceas de ceas. Trebuie combătută de noi toți și nu doar de câțiva aleși de sistem și puși pe un soclu de pe care taie și spânzură. Oricât de tare ne-ar durea acest flagel el nu poate fi contracarat cu încălcarea legii, cu abuzuri și în final cu prețul distrugerii independenței justiției. A combate corupția prin încălcarea independenței magistraților, prin implicarea serviciilor de informații în procesul penal, prin supravegherea masivă a populației, prin influențarea rezultatului unui proces penal, va genera în final o corupție și mai mare. Și cine ne va apăra de aceasta atunci când judecătorii o să fie din nou la mâna procurorilor și a generalilor din servicii? În loc să se gândească la desființarea Secției Speciale, dl Predoiu ar trebui să vadă întâi cum a fost posibil ca, în spatele unei unități discret ascunsă la DNA, să se ajungă ca în doar 6 luni peste jumătate din magistrații României să aibă un dosar pe numele lor. Să investigheze cum a fost posibil ca aceste dosare să fie clasate în mod misterios și rapid în momentul în care trebuiau transferate la noua Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Clasarea lor rapidă, probabil de frica de a nu se descoperi că erau dosare doar cu subiect dar fără obiect, ne face să credem că, în cea mai mare parte, aceste dosare au fost făcute doar cu scop de șantaj, de a ține judecătorii agățați cu ele și a li se <<arăta pisica>> atunci când DNA-ul avea vreun interes“,

a scris liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, duminică, pe Facebook.

Totodată, liderul ALDE susține că ministrul Justiției ar trebui să vină cu reglementări care să scoată din sistem procurorii ai căror acuzați sunt achitați definitiv de către instanțe iar dacă nu poate face acest lucru, din varii motive, ar trebui măcar să dea șansa celor care au suferit abuzuri ale procurorilor „să se poată întoarce direct și imediat asupra celor care le-au distrus viața, familia, reputația, afacerea“.

Foto:Mediafax