Călin Popescu Tăriceanu a declarat că va trimite scrisori către Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis, în cazul în care premierul va numi în Guvern miniștri de la ALDE. Liderul formațiunii a precizat că șefului statului îi va spune să nu semneze decretele, conform Mediafax.

„Astăzi (miercuri – n.r.) dacă acest zvon se va confirma, dacă va apărea un anunț cu privire la numirea unor persoane în calitate în ghilimele de membri ALDE o voi notifica public pe doamna Dăncilă printr-o scrisoare deschisă că a încălcat prevederile constituționale și faptul că nu respectă decizia pe care noi am luat-o de a ieși de la guvernare. Îl voi înștiința și pe președinte să nu semneze decretele de numire, având în vedere că noi am luat decizia de a ieși de la guvernare și ar încălca prevederile constituționale ale articolului 85”,

a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, la Parlament, înainte cu puțin timp ca Viorica Dăncilă să anunțe nominalizările pentru funcția de miniștri a unor membri ALDE.

Liderul ALDE a adăugat că tentativa PSD de a racola oameni din partidul pe care îl conduce și de a le da funcții în Guvern denotă felul în care premierul alege să nu respecte regulile democratice.

„Încercarea PSD denotă stilul pe care îl înțelege doamna Dăncilă să îl practice și care este unul care nu intră în niciun fel de normă democratică a regulilor democratice pentru că în fond dacă e să ne gândim simplu de tot și miniștrii care fac parte în Guvern și reprezentarea în Parlament este ca urmare a votului cetățenilor, ea nu poate să sară peste aceste lucruri și să încerce să facă așa un fel de echipă încropită în care ea crede că este reprezentat un partid, care a decis să iasă de la guvernare numai pentru a încerca să evite votul în Parlament cum ar trebui dat în cazul în care se schimbă compoziția politică a Guvernului”,

a explicat Tăriceanu.

El a mai spus că șeful Executivului nu poate continua cu astfel de artificii, pentru că prevederile constituționale sunt foarte clare.

„Doamna Dăncilă nu poate să funcționeze în continuare cu aceste artificii, în cazul articolului 85 din Constituție vorbește foarte clar despre acest lucru. Președintele poate să numească miniștri, numai în condițiile în care la o schimbare a structurii politice există un vot de încredere prealabil în Parlament. Doamna Dăncilă încearcă din răsputeri tot felul de formule care sunt de lumea a treia, de țară de lumea a treia ca să evite acest vot în Parlament”,

a conchis președintele ALDE.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a mai anuntat că partidul său dorește să depună până luni sesizarea la CCR privind alegerea neregulamentară a lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului. Acesta a spus că până atunci va trebui să strângă semnături de la parlamentari din alte partide pentru demers.

„În discuția pe care am avut-o cu colegii mei am dezbătut și acest lucru și ne vom strădui ca cel târziu luni sesizarea privitoare la alegerea neregulamentară a președintelui Senatului în persoana lui Meleșcanu să fie depusă la Curte. Va trebui luni pentru că va trebui să strângem semnături de la alți parlamentari care împărtășesc acest punct de vedere, că alegerea a fost neregulamentară. Unii dintre colegii din opoziție, pot să vă spun că au venit și ne-au spus, după ce am făcut declarația la pupitrul Senatului, că vor să vină să semneze”,

a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăricenu, în Parlament.

Reacția vine în plin scandal ALDE, care s-a lăsat cu excluderea lui Teodor Meleșcanu din ALDE în urma acceptării acestuia a funcției de președinte al Senatului susținut de PSD și anunțul lui Călin Popescu Tăriceanu că a dizolvat grupul parlamentar ALDE și că se va înființa un grup mixt cu Pro România, premierul Viorica Dăncilă a făcut un anunț surpriză propunând pentru cele trei portofolii rămase libere în urma deciziei ALDE de a se retrage de la guvernare tot trei propuneri de miniștri din ALDE, în felul acesta evitând schimbarea componenței politice a guvernului și forțând mâna președintelui de a îi accepta în funcțiile vacante.

UPDATE: Scrisoarile adresate oficială de liderul ALDE pentru președintelui si premierul României:

Scrisoarea lui Tariceanu pentru Klaus Iohannis.

Scrisoarea lui Tariceanu catre Viorica Dăncilă.