După ce purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a anunțat că în cadrul ședinței de azi a  Biroului Politic Executiv (BPEx) al ALDE, există posibilitatea desemnării președintelui Călin Popescu Tăriceanu drept candidat al formațiunii pentru alegerile prezidențiale din luna noiembrie, preşedintele ALDE a anunţat miercuri că a fost confirmat de către conducerea formaţiunii să reprezinte ALDE la scrutinul din toamna acestui an.

“Am avut o lungă discuţie cu colegii mei, o lungă dezbatere, în care le-am prezentat câteva dintre consideraţiile care au stat la baza deciziei de a mă înscrie în această cursă electorală. Le mulţumesc foarte mult colegilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Acest lucru implică din partea mea o uriaşă responsabilitate faţă de ei, dar şi faţă de cei care îşi pun speranţe în candidatura mea, mă refer la cei care nu sunt membri ALDE, ci care sunt simpatizanţi şi care cred că o astfel de candidatură este o soluţie bună pentru viitorul României”, a afirmat, potrivit Agerpres, Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

Totodată, deși colegii de coaliție au decis să participe la alegerile prezidențiale cu un candidat propriu, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, crede că PSD va decide să aibă un candidat comun cu ALDE, dacă în luna august va face cercetări sociologice noi. “La finele lunii august putem să facem o analiză și poate PSD să ia o decizie să mergem pe o candidatură comună. Problema nu e să intre în turul 2, ci să câștige alegerile. Sondajele nu o indică pe doamna Dăncilă principalul contracandidat al domnului Iohannis. Principalul contracandidat sunt eu și o mobilizare a partidului nu o va duce în această postură“, a declarat Călin Popescu Tăriceanu după ce a fost votat candidat la alegerile prezidențiale, în Biroul Politic Executiv al ALDE.

Referitor la lucrurile care nu merg atât de bine în coaliție după decizia acestora de a avea candidat separat la prezidențiale, Popescu Tăriceanu a spus miercuri că tot mai mulți membrii de baza ai ALDE sunt nemulțumiți de modul în care funcționează coaliția de guvernare, precizând că tot  mai mulți colegi își doresc că ALDE să iasă de la guvernare.

„Varujan Vosganian e unul din cei nemulțumiți de modul în care decurg raporturile în coaliție. Sunt foarte mulți colegi care au venit și au zis și azi  să ne gândim la ieșirea de la guveranre dacă aceste raporturi nu se îmbunătățesc. I-am zis asta și doamnei Dăncilă , că trebuie modificate raporturile din coaliție. Urmează rectificarea bugetară, aștept că doamna premier să ne invite, altfel colegii mei miniștri mi-au zis că nu vor să voteze rectificarea bugetară pentru că sunt niște priorități între ghilimele pe care ei nu le înțeleg. Nu se văd prioritățile ALDE în proiectul de rectificare, cel puțîn în ce-a apărut în presă, pentru că noi nu am văzut niciun document de la Guvern. Dacă se dorește că mai departe să funcționeze coaliția, așteptăm să fim consultați”

A declarat Tăriceanu, care a surprins și cu invitarea Pro România pentru intrarea la guvernare în actuala coaliție de guvernare.

“Nu vă ascund că am discutat de acest lucru cu Victor Ponta și ne lovim de următoarea problemă:  noi facem parte din coaliția de guvernare și PRO România este parte din Opoziție. Ar fi impropriu că eu să fiu candidat și ei în Opoziție. Ar trebui că fie ei să între ei la Guvernare, fie să ieșim noi. O altă soluție ar fi să între PRO România la guvernare. Cred că ar fi o soluție foarte bună, în acest fel am reface configurația politică după alegerile din 2016. Nu vreau să vorbesc eu în numele Pro România.”

A declarat Tăriceanu.

Foto:Mediafax