Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri în plenul Senatului că Teodor Meleşcanu nu mai este membru al acestui partid, grupul senatorial se desfiinţează şi „se configurează” un grup mixt, conform agerpres.

„Urmare a alegerii domnului Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, în baza deciziei statutare din forurile ALDE, domnul Meleşcanu îşi pierde de drept calitatea de membru ALDE şi membru în grupul senatorial. Am făcut o adresă pe care am depus-o la biroul preşedintelui”,

a afirmat miercuri, în plen, Tăriceanu.

El a adăugat că grupul ALDE se desfiinţează pentru că nu mai are şapte membri care au fost aleşi pe lista aceluiaşi partid.

„Vă rog să luaţi act de prevederea regulamentară şi să luăm act oficial de desfiinţarea grupului ALDE prin eliminarea domnului Meleşcanu. Vă anunţ că voi depune o notificare la biroul preşedintelui Senatului. Va trebui să luaţi act şi de acest lucru. În momentul de faţă trebuie să atrag atenţia că trebuie reconfigurat Biroul permanent, întrucât domnul Meleşcanu nu are calitatea de membru ALDE şi dumneavoastră l-aţi ales şi aţi vrut să-l pontaţi ca membru ALDE. Vor trebui recalculaţi coeficienţii şi funcţiile care trebuie alocate fiecărui grup”,

a afirmat Tăriceanu.

Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, l-a atacat dur pe Teodor Meleșcanu despre care spune că „a stupefiat și a consternat pe toți colegii săi din conducere” prin decizia luată de a candida susținut de alt partid decât ALDE.

„În legătură cu Teodor Meleșcanu există acum necesitatea unui for care să valideze această situație. În ceea ce-l privește pe Teodor Meleșcanu el nu mai funcționează în grupul nostru și opinia mea este că el nu mai poate funcționa în ALDE. De altfel, șeful grupului… După părerea mea calitatea lui de membru ALDE este o calitate care nu se poate discuta pe un termen lung. Teodor Meleșcanu prin ceea ce a făcut și-a pierdut… Teodor Meleșcanu, din punct de vedere moral și politic, și-a pierdut legitimitatea de a fi membru ALDE. Ceea ce a făcut dl Meleșcanu a stupefiat și a consternat pe toți colegii săi din conducere”,

a spus Vosganian, miercuri, la Parlament.

Cu 73 de voturi la 53 câte a obținut Alina Gorghiu, candidatul susținut de PSD, Teodor Meleșcanu, a fost ales din al doilea tur noul președinte al Senatului după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu anunța sesizarea Curții Constituționale pentru încălcarea regulamentului Senatului, care, conform lui Tăriceanu, prevede faptul că fiecare formațiune/grup politic poate propune un singur membru, ALDE având o altă opțiune față de cea susținută de PSD din grupul senatorilor ALDE. Potrivit regulamentului Senatului, preşedintele este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Foto: europafm.ro