Într-un mesaj postat pe Facebook, Traian Băsescu, susține că președintele PSD, Liviu Dragnea și premierul maghiar, Viktor Orban, sfidează Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, considerat a fi cel cel mai important eveniment politic european în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului UE. Băsescu i-a catalogat pe cei doi politicieni drept “rătăciţi prin Europa” care prin deciziile lor, “par a fi înfiaţi de maşinăria de propagandă a Moscovei”.

Fostul președinte consideră că organizarea unui miting PSD la Iași în aceiași zi cu  Summitului informal de la Sibiu, este doar o încercare prin care Liviu Dragnea speră să primească mai multă atenţie la reuniunea de joi a liderilor europeni.

“Doi rătăciţi prin Europa. Dragnea şi Orban.
Cu ocazia summitului informal de la Sibiu, doi politicieni au decis să sfideze evenimentul, fiecare în felul său, dar având aceeaşi motivaţie şi anume faptul că europenii îi detestă şi îi consideră nefrecventabili.
Liviu Dragnea, dispreţuit de europeni pentru că nu respectă cutuma retragerii din prima linie a politicii când are o condamnare, dar şi pentru laşitatea cu care încearcă modificarea legislaţiei penale pentru a servi intereselor sale personale. În schimb, din dorinţa de a arăta europenilor că este viabil din punct de vedere politic în România, nefericitul a pus de un miting al PSD la Iaşi, unde aduce zeci de mii de oameni, cărându-i cu autobuzele din toată Moldova.” a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Traian Băsescu a mai adăugat că atât Liviu Dragnea cât şi premierul Viktor Orban vor eşua în acţiunile lor, precizând că ambii par a fi “înfiaţi de maşinăria de propagandă a Moscovei”.

“Viktor Orban, care face o politica favorabilă Moscovei de slăbire a coeziunii Uniunii Europene şi care din acest motiv nu are acces la summitul PPE (dar va participa la Consiliul European), a pus de o vizită în ungurime, pentru a pune la cale utilizarea UDMR în favoarea FIDESZ la alegerile din 26 mai.
Prin isprăvile lor penibile, şi Liviu Dragnea şi Viktor Orban speră să primească mai multă atenţie decât evenimentul informal de la Sibiu. Vor avea un eşec..
Cu siguranţă, nu cu politicieni agresiv-antieuropeni ca Dragnea şi Orban, amândoi părând a fi înfiaţi de maşinăria de propagandă a Moscovei, se va construi viitorul Uniunii Europene.” a mai declaratTraian Băsescu.

Deși Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban a fost exclus în luna martie din Partidul Popular European(PPE) premierul maghiar va participa la Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE de la Sibiu.