În contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliul Uniunii Europene, la inițiativa Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală, a avut loc la București o întâlnire informala la care au participat experţi în domeniu din toate statele membre ale Uniunii Europene. Alături de  reprezentanţi ai Comisiei Europene, la întâlnire au luat parte şi observatori din cadrul unor instituţii europene şi internaţionale de profil – Europol, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a subliniat importanța colaborării între statele UE pe probleme de încălcare a proprietății intelectuale,  dar și nevoia de dezvoltarea a unor rețele de specialiști în domeniul proprietăţii intelectuale.

“În cadrul intervenţiei susţinute, procurorul general a apreciat importanţa activităţilor Observatorului pentru susţinerea şi finanţarea în statele membre a autorităţilor care combat contrafacerea şi pirateria, potrivit principiilor bunei cunoaşteri atât a contribuţiei pe care drepturile de proprietate intelectuală o aduc creşterii economice a fiecărui stat membru, cât şi a ameninţărilor şi prejudiciilor produse de încălcarea acestora. Totodată, a subliniat importanţa dezvoltării reţelelor de specialişti în domeniu din fiecare stat membru, la nivel de oficii de proprietate intelectuală şi, de asemenea, în rândul judecătorilor, procurorilor şi a poliţiştilor”, informează un comunicat al PICCJ transmis, marţi, AGERPRES.

În momentul de față, în România, la nivel național, pe lângă procurorii din cadrul serviciu specializat din Parchetul General, la nivelul întregii ţări sunt desemnaţi cu soluţionarea cauzelor penale având ca obiect protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, print-un  ordin al procurorului general, aproximativ 300 de procurori.

Foto:Agerpres