Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat, luni, că a fost finalizat dosarul Revoluției, fiind trimis în judecată instanței supreme. Printre cei care vor fi judecați se numără, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil Cico Dumitrescu, pentru infracțiuni contra umanității.

”Secția parchetelor militare de pe lângă ÎCCJ a înaintat instanței rechizitoriul în Dosarul Revoluției”

A anunțat Augustin Lazăr.

“Echipa de procurori a avut capacitatea de a se regenera, a reușit să obțină cooperarea instituțiilor statului unde erau documentele clasificate, realizând tabloul puzzle al Revoluției Române. Administrarea cu celeritate a unui dosar mamut (n.r. 12 volume, în total 3280 de file. Dosarul cauzei cuprinde 3300 de volume) în mai puțin de trei ani a fost posibilă și multor instituții, MApN, Senatul României, CNSAS, SRI, MAI, STS”

Procurorul general al Romaniei și-a cerut scuze la finalul conferinței de presă pentru durata lungă a anchetei amintind faptul că și-a asumat finalizarea acestui dosar în proiectul său de management.

Anunțul lui Augustin Lazăr vine într-un moment delicat pentru Procurorul General al României, acesta fiind acuzat de mai multe voci în ce privește implicarea sa ca procuror comunist în relele tratamente aplicate deținuților de la Aiud. Cu privire la aceste acuzații, Augustin Lazăr nu a făcut nici o declarație.

Prima reacție din partea celor care au participat direct dar au fost scoși de sub extinderea cercetării penale, vine din partea lui Petre Roman, care declară că este absolut inacceptabil ca acest anunț să fie făcut de Augustin Lazăr “când el este în situația de a fi chinuit oamenii în regimul trecut”

”Indiferent de munca depusă de procurorii militari în acest dosar, anunțul făcut de Augustin Lazră în acest moment mi se pare absolut inacceptabil. Când el este în situația de a fi chinuit oamenii în regimul trecut mi se pare de necrezut că tocmai el face acest anunț.

Opinia publică a primit cu stupoare vestea că Augustin Lazăr a fost procuror pe vremea comuniștilor și a chinuit deținuții politici.

Această suprapunere mă deranjează cumplit! Ca om care a fost pe baricade pe 20-21 decembrie sunt cu totul și cu totul indignat! Nu știu care era posibilitatea de a-l opri pe acest om. Indiferent câtă dreptate ar face trimiterea acestui dosar în judecată, anunțul este făcut de un om care la Revoluție era reprezentantul celui mai negru segment al regimului comunist.”

A declarat Petre Roman, la Antena 3.