Preşedintele USR, Dan Barna, a anunțat luni seara că Alianţa USR-PLUS propune şefului statului, PNL, PMP, UDMR, grupului minorităţilor naţionale, Pro România şi ALDE un pact politic prin care se dorește declanșarea de alegeri anticipate. Potrivit unui comunicat de presă remis de USR, Pactul vizează declanșarea de alegeri anticipate în data de 6 iunie 2020, odată cu alegerile locale, și reprezintă „dovada concretă a asumării și reponsabilității cu care Alianța USR PLUS abordează actuala criză politică din România“.

Totodată, în contextul anunțării de către USR a pactului privind alegerile anticipate, președinte USR, Dan Barna, a declarat că dacă în urma scrutinului din luna noiembrie va fi ales preşedinte al României și-ar dori ca primul act pe care să îl demareze să fie dizolvarea Parlamentului.

„Pentru asta este pactul pentru anticipate pe care l-am propus azi. Trebuie să ieşim din această criză. Eu mi-aş dori ca primul meu act de preşedinte să fie dizolvarea Parlamentului. Asta este cea mai rapidă modalitate. Lucrurile sunt simple. (….) În 30 de ani nu a fost nicicând o oportunitate mai mare de anticipate ca în acest context. Noi am propus azi un pact în care spunem să picăm Guvernul. Semnăm, facem moţiune. În momentul în care a picat Guvernul calea spre anticipate e deschisă. Preşedintele poate face două nominalizări formale în 60 de zile, le respingem, apoi următorul preşedinte poate să dizolve Parlamentul”,

a declarat, potrivit Mediafax, Dan Barna.

Potrivit sursei citate, pentru a fi posibilă organizarea de alegeri anticipate odată cu alegerile locale din 2020, partidele parlamentare semnatare ale pactului se angajează să semneze și să voteze moțiunea de cenzură care să ducă la retragerea încrederii în Guvernul Dăncilă. La rândul său, dacă semnează pactul propus de Alianța USR-PLUS, președintele României se angajează să înainteze Parlamentului două propuneri de învestitură, iar parlamentarii partidelor semnatare se angajează să respingă cele două propuneri de învestitură.

Acest pact este singura soluție logică și viabilă de deblocare a crizei politice. Și este o soluție prin care poporul nu este ocolit și este important să mergem dincolo de calculele politicianiste și de interesele unor parlamentari de a-și prelungi mandatul cu câteva luni chiar dacă constatăm că suntem într-o criză politică. Tragedia imensă de la Caracal ne-a arătat nu doar că suntem într-o criză politică, dar și că statul este în criză, pentru că este capturat de grupuri de interese. Statul are nevoie de o reformă urgentă, are nevoie în primul rând de profesionalizare și depolitizare, iar USR PLUS este pregătită să ia măsurile necesare, în primele săptămâni când ajunge la guvernare”,

a declarat și Dacian Cioloș, președintele PLUS și propunerea USR PLUS pentru funcția de premier, în cazul în care Alianța USR-PLUS se va afla în situația de a putea forma un nou Guvern.

Foto:Facebook/usr