Delegaţia Partidului Social Democrat care va participa, de la ora 11.00, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema situației din justiție, este formată din:

1. Eugen Nicolicea;
2. Marin Iancu, fost deținut politic;
3. Ioan Muntean, fost deținut politic.

Prezența celor doi deținuți politici în delegația PSD, vine în contextul în care în societate este în plină desfășurare scandalul legat de acuzațiile de persecuție politică în care ar fi fost implicat procurorul general Augustin Lazăr, rele tratamente și refuzarea repetată a eliberării unor foști deținuți politici din anii ’80 (n.r. printre care și aceștia doi deținuți) când Lazăr îndeplinea funcția de șef al comisiei de eliberări condiționate de la Penitenciarul Aiud.

foto: mediafax

Partidul Social Democrat cu privire la componenta acestei delegații trimise la Cotroceni pentru consultările cu partidele în vederea “Referendumului pentru Justiție” a transmis, vineri, următorul comunicat de presă:

Domnul Marin Iancu a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud timp de cinci ani și patru luni.

Deși îndeplinea condițiile pentru a putea fi eliberat, procurorul Augustin Lazăr, pe atunci președinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată de la închisoarea din Aiud i-a refuzat de patru ori liberarea condiționată.

Mai exact, cazul domnului Marin Iancu a fost analizat de patru ori de către Comisia lui Lazar. Și de fiecare dată s-a considerat că acesta nu poate fi pus în libertate, fiind amânat până când deținutul politic și-a ispășit integral pedeapsa, deși îndeplinea condițiile legale pentru a putea fi eliberat.

După ce și-a ispășit integral pedeapsa, generalul în rezervă Marin Iancu a trecut prin alte momente cumplite în ziua de 21 decembrie 1989, zi în care fiica cea mare a fost împușcată. În timp ce protesta în stradă împreună cu fiica cea mică împotriva regimului comunist, a aflat că fiica cea mare a fost ucisă.

Domnul Ioan Muntean, de asemenea, a fost deținut politic la penitenciarul din Aiud, Secția 6-a Bis cu regim restrictiv, categoria deținuți politici extrem de periculoși pentru statul comunist PCR, timp de șapte ani.

La fel, Comisia condusă de Augustin Lazăr i-a respins de două ori liberarea.

După ce i-a făcut plângere lui Lazăr despre abuzurile din penitenciar, acesta i-a întocmit un raport de pedepsire și l-a băgat zece zile la izolare.

Cei doi eroi încarcerați au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Lazăr”.

Se arată în comunicatul PSD.

Reamintim că în cursul zilei de joi, la consultările de la Cotroceni au participat partidele de Opoziție.