Comisia juridică a Senatului a dat raport de admitere proiectului iniţiat de Guvern privind implementarea şi operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu (SIMPV) la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai.

“Ordonanţa 6/2019 s-a dat pentru a putea implementa sistemul informatic de monitorizare a votului multiplu, sistem pe care noi l-am prevăzut în pachetul legislativ de anul trecut, numai că a fost suspendată aplicabilitatea lui, întrucât a fost contestat de domnul preşedinte la Curtea Constituţională. Astfel a fost necesară adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru a putea folosi acest sistem şi pentru a putea asigura de către AEP, împreună cu STS-ul, aplicaţia echipamentelor şi serviciilor informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Ca noutate, întregul proces electoral şi de numărare a voturilor va fi înregistrat audio-video tocmai pentru a preveni fraudele electorale în cadrul secţiilor”, a explicat, conform Agerpres, Vajda Zsombor, vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, la dezbaterile din comisie.

Un alt punct din proiect vizează modul de folosirea a finanțării în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Astfel, în proiect este prevăzut ca fiecare partid politic, organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţă politică sau candidat independent să utilizează pentru finanţarea campaniei electorale câte un singur cont bancar.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 6/2019 privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 va fi supus dezbaterii Camerei Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional.

Foto:Digi24