ALDE a stabilit, marţi, susţinerea lui Ion Popa pentru funcţia de preşedinte al Senatului, a anunţat Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, partidul a decis ca persoanele care acceptă funcţii, fără acordul formaţiunii, să fie excluse din ALDE, vizat fiind Teodor Meleşcanu.

„Prima decizie e cea referitoare la susţinerea colegului senator Ion Popa pentru funcţia de preşedinte al Senatului României. A doua decizie pe care am luat-o a fost cea privitoare la pierderea calităţii de membru ALDE pentru persoanele care fără acceptul sau susţinerea partidului acceptă funcţii, conform prevederilor statutuare. Aceste decizii au fost luate cu o largă majoritate. A fost prezent şi dl Meleşcanu care şi-a cerut scuze colegilor pentru situaţia pe care a generat-o. Nu putem accepta astfel de propunere din partea PSD, care iese din orice normă politică”,

a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al ALDE de marţi la Parlament, conform mediafax.

Întrebat dacă decizia ALDE de excludere a persoanelor care acceptă funcţii, fără acordul partidului, e valabilă şi la Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns:

„Şi la Camera Deputaţilor e valabilă decizia şi la nivelul Guvernului, Senatului, secretarilor de stat, peste tot”.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că observă un „atac furibund” al PSD la adresa partidului său şi previne partidul de la guvernare că nu este în postura să „întoarcă celălalt obraz”. Tăriceanu spune că tentativele de „racolare” a membrilor ALDE se înscriu în linia „unui război”. Tăriceanu a mai precizat că nominalizarea lui Meleşcanu nu poate fi acceptată politic de către de ALDE, în contextul în care partidul nu mai este partenerul de guvernare al PSD, Tăriceanu precizând că tentativă de puci includea în calculele PSD încă 15 senatori și deputați care urmau să plece odată cu Meleșcanu.

„Este un moment stânjenitor pentru unii dintre noi, pentru că Teodor Meleşcanu a venit cu o propunere de a fi numit în funcţia de preşedinte al Senatului din partea PSD dar în contul ALDE. Am discutat cu colegii dacă o astfel de formulă poate fi acceptată. Nu poate politic să fie acceptată, pentru că ea ar creea nişte ambiguităţi pe care vrem să le evităm, de o continuare a asocierii noastre în actul de guvernare cu PSD. Am asistat la o încercare disperată a doamnei premier Dăncilă de a ataca ALDE, de a rupe partidul şi de a veni cu această formulă care ar fi trebuit să însemne un cântec de sirenă şi pentru alţi colegi, care eventual să-l urmeze pe domnul Meleşcanu. Erau calcule la PSD care indicau că domnul Meleşcanu ar fi urmat să fie însoţit de un număr de senatori şi deputaţi, aproximativ 15″

a precizat liderul ALDE, citat de agrepres.

Acesta a subliniat faptul că prin această nominalizare s-a dorit doar „ruperea” ALDE.

„Am asistat în mod evident la o încercare disperată a doamnei premier Dăncilă de a ataca ALDE, de a rupe partidul şi de a veni cu această formulă care ar fi trebuit să însemne un cântec de sirenă şi pentru alţi colegi care, eventual, să îl urmeze pe domnul Meleşcanu. Erau calcule care indicau că domnul Meleşcanu, calcule la PSD, ar fi urmat să fie însoţit de un număr de senatori şi deputaţi, aproximativ 15″,

a adăugat Tăriceanu.

În opinia sa, Viorica Dăncilă este înconjurată de consilieri care o împing să facă tot felul de greşeli, deşi despărţirea ALDE de PSD a fost una în condiţii civilizate şi de respect.

Reamintim că, la finalul întrunirii senatorilor social-democraţi de luni, liderul PSD Viorica Dăncilă a anunțat că în urma discuțiilor purtate în cadrul grupului s-a decis ca PSD să îl susțină pe Teodor Meleşcanu pentru  funcţia de preşedinte al Senatului.

Decizia privind susținerea PSD pentru Teodor Meleșcanu pentru preluarea funcției de președinte al Senatului, funcție la care liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că renunță, a fost comentată de acesta. Tăriceanu susține că o astfel de propunere venită din partea foștilor colegi de alianță nu poate fi făcută decât în urma unei discuții cu ALDE, lucru ce nu s-a întâmplat.

Fostul ministru de Externe, senatorul ALDE  Teodor Meleşcanu, a declarat, după ce PSD a anunțat că îl va susține pentru președinția Senatului, că nimeni nu i-a cerut vreodată să plece din ALDE. De asemenea, Meleşcanu a confirmat faptul că nu s-a consultat cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu pe această temă.

Foto: Ziarul Argeșenilor