În urma voturilor exprimate în şedinţa Biroului Politic Central,  ALDE a decis să iasă de la guvernare cu doar două abțineri.

Ministrul de externe Ramona Mănescu refuză să demisioneze, încă nu se știe dacă Anton Anton, ministrul Energiei, va face același lucru.

Viorica Dăncilă înaintea ședinței ALDE anunța că „PSD va merge înainte cu guvernarea țării și alături de noi vor veni toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces”.

„PSD va merge înainte cu guvernarea țării și alături de noi vor veni toți cei din ALDE și Pro România care au curajul de a-și asuma acest proces, care înțeleg că fuga de responsabilitate și lașitatea nu vor duce niciodată România mai departe. Dincolo de obiectivele și calculele electorale ale unui grup restrâns, important este să nu dezamăgim cetățenii care ne-au dat votul și încrederea în 2016.

Dacă unii dintre membrii ALDE nu înțeleg aceste lucruri, vor pierde iremediabil: în fața românilor, în fața colegilor de bună-credință care au fost sacrificați în numele unor interese mărunte, în fața celorlalte instituții ale statului român și în fața partenerilor noștri externi.

PSD va asigura stabilitatea acestei guvernări. Dincolo de jocul politic al unora, este important ce se întâmplă cu destinul țării și ce credibilitate avem în plan extern.”,

a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

La finalul ședinței Biroului Politic Central al ALDE, președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat oficial că renunță la funcția de președinte al Senatului și la candidatura pentru alegerile prezidențiale în favoarea lui Mircea Diaconu pe care ALDE îl va sprijini politic și logistic în cursa pentru Cotroceni.

„Am discutat cu doamna Dăncilă, azi dimineață, la ora 10, despre ce trebuie să facem. Am așteptat să îmi spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării: un nou program de guvernare, o echipă guvernamentală restructurată, un număr de secretari de stat reduși la jumătate, o proiecție pentru rectificarea bugetară de anul acesta. Abordarea unor probleme pe care nu putem să le ignorăm: percepția publică despre slaba competență a Guvernului și a administrației. Am așteptat răspunsuri pentru ca guvernarea să poată continua. Nu am avut niciun fel de contrapropunere. I-am spus că voi merge în fața colegilor și le voi prezenta situația așa cum este. Ei au luat decizia de a nu se mai continua guvernarea cu colegii de la PSD. (…) Am renunțat la candidatura la prezidențiale pentru a nu se mai spune că intenția noastră de a părăși coaliția e bazată pe dorința PSD de a avea candidat la prezidențiale. Pentru noi mai important decât candidatura la prezidențiale e viitorul ALDE si am hotărât să renunț la candidatura. Luni în prima zi de funcționare a Senatului voi anunță demisia oficială din funcția de președinte al Senatului”,

a declarat Călin Popescu Tăriceanu după ședința ALDE.

Delegația Națională a Pro România a decis tot azi la Palatul Parlamentului o alianță electorală (Alianța ALDE-Pro România) la alegerile prezidențială cu ALDE și susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu, fost senator PNL și fost europarlamentar independent.

La momentul transmiterii acestei știri, liderii PSD s-au întâlnit într-o ședință CExN de urgență.