Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a reiterat, joi, faptul că PSD nu are majoritate, ceea ce este o veste rea, însă vestea bună este că nici Opoziția nu va asigura cele 233 de voturi necesare adoptării moțiunii de cenzură.

„Am spus săptămâna trecută că există o vestea rea și una bună. Vestea rea e că PSD nu mai are majoritate și vestea bună este că nici Opoziția nu mai are majoritate”,

a afirmat Marcel Ciolacu, joi, la Parlament, conform Mediafax.

Liderul PNL Ludovic Orban a spus joi, la Parlament, că este optimist şi a declarat că moțiunea de cenzură va trece, precizând că aleșii PNL vor vota la vedere.

„Trebuie oprit PSD să mai facă rău României, trebuie ca toți parlamentarii care doresc binele României să voteze moțiunea de cenzură. (…) Toți parlamentarii PNL sunt prezenți și toți vor vota la vedere moțiunea de cenzură. Am luat legătura cu toți liderii Opoziției și situația privind mobilizarea și participarea la moțiunea de cenzură este foarte clară. Moțiunea de cenzură va trece.”,

a declarat Ludovic Orban.

Liderul PMP Eugen Tomac își exprimă speranța că ziua de astăzi va însemna eliberarea României de sub conducerea PSD.

„A venit momentul eliberării României!

Doamne ajută! ca parlamentarii să se ridice la înălţimea momentului şi să trimită PSD la locul său în irelevanţa istoriei. Votul în favoarea moţiunii e un gest de patriotism şi responsabilitate.

Parlamentarii PMP vor vota la vedere pentru destituirea Cabinetului Dăncilă, cel mai incompetent, ticălos, slugarnic şi obraznic Guvern pe care l-a avut această ţară după 1989.

Procedăm astfel pentru a debloca instituţiile şi pentru a resuscita România. Ciuma roşie este cea mai gravă molimă care s-a abătut asupra acestor locuri şi votul din Parlament este cel mai bun vaccin cu putinţă.”,

a declarat Tomac.

Fostul premier Dacian Cioloş a făcut un apel, joi dimineaţa, la parlamentari să nu uite că au făcut un jurământ că vor îndeplini „cu onoare şi cu fidelitate mandatul încredinţat de popor”, reamintindu-le acestora că misiunea le-a fost încredinţată de români, „nu de Viorica Dăncilă, nu de cel mai slab Guvern”, potrivit Agerpres.

„Astăzi, România are şansa de a scăpa de cel mai slab Guvern din istorie. 1 milion de euro votul, funcţii în Parlament sau la conducerea unor instituţii, ameninţări cu dosare, bani cu dedicaţie pentru primari. Un nou film mafiot se joacă zilele acestea în viaţa reală a românilor. Protagonişti: Guvernul României şi unii dintre parlamentarii trimişi acolo să reprezinte interesele cetăţenilor. Funcţiile publice şi-au pierdut orice urmă de responsabilitate. Fac apel la toţi parlamentarii care azi ar trebui să voteze în Parlament moţiunea. Aţi făcut un jurământ că vă veţi îndeplini cu onoare şi cu fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aveţi o misiune încredinţată de popor, nu de Viorica Dăncilă, nu de cel mai slab Guvern român din toate timpurile”,

a scris Cioloş, pe Facebook.

Șeful executivului, Viorica Dăncilă se arată optimistă declarând că „moțiunea nu va trece” și anunță că parlamentarii PSD care vor vota moțiunea vor fi excluși din partid.

„Sunt pozitivă și optimistă. Vom vedea, mai este puțin timp. Eu sper ca toți să dea dovadă de corectitudine. Sunt convinsă că dacă un parlamentar de la PSD va vota astăzi, va fi foarte atacat în primul rând de oameni. Categoric, am luat o hotărâre în Cex, nu putem accepta așa ceva”,

a spus Dăncilă la Parlament.

Senatorul Emanoil Savin, semnatar al moțiunii de cenzură, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va fi prezent pentru a vota documentul în Parlament. Fostul senator PSD a spus că nu a fost convins de cele patru partide inițiatoare ale moțiunii și părerile divergente ale liderilor acestora.

„Nu sunt prezent. Sunt plecat. Nu m-au convins. Sunt patru partide cu patru păreri. Fiecare are părerea lui, pofta lui. Ponta vrea într-un fel, Tăriceanu vrea într-un fel, Orban vrea într-un fel, Barna vrea într-un fel. Am trimis un mesaj lui Orban că nu sunt prezent”,

a afirmat, joi, pentru MEDIAFAX, senatorul Emanoil Savin.

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, joi, că toţi parlamentarii partidului sunt prezenţi la şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu o singură excepţie, el declarându-se optimist în privinţa adoptării moţiunii de cenzură.

“Colegii mei vor fi toţi prezenţi la moţiune. Avem o singură colegă care are o problemă medicală majoră şi nu poate să participe, să fie aici alături de noi. În rest, suntem toţi aici, vom vota la vedere, transparent. La USR nu există niciun fel de risc. Suntem bloc pe un singur mesaj: România trebuie să se facă bine. Primul pas este adoptarea moţiunii împotriva Guvernului Dăncilă, după care putem intra în anticipate, astfel încât în 3-4 luni să ieşim din criza politică. Sunt foarte optimist, am încredere că moţiunea va trece”

a afirmat Barna, conform agerpres.ro.

Toţi parlamentarii ALDE sunt prezenţi şi vor vota moţiunea de cenzură, a declarat, joi, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu.

“Astăzi moţiunea trece, fiţi convinşi. (…) După ce trece moţiunea, după cum ştiţi, preşedintele trebuie să demareze consultări cu partidele politice, în urma cărora să desemneze un prim-ministru, prim-ministru care ar trebui să pregătească un program de guvernare pe care să-l prezinte Parlamentului spre aprobare, împreună cu lista Guvernului”

a spus Tăriceanu pentru agerpres.ro

El a afirmat că ALDE ar susţine un Guvern de tranziţie PNL, dar nu va face parte din Executiv.

Vă reamintim că un semnatar al moţiunii, deputatul neafiliat Oana-Mioara Bîzgan-Gayral (ex-USR) a declarat miercuri, pentru STIRIPESURSE.RO, că va lipsi la moţiunea de cenzură, fiind plecată din ţară şi că acest lucru a fost ştiut de liderii opoziţiei în momentul în care a semnat textul. Este a doua absenţă certă la moţiunea de cenzură, din lista semnatarilor, după ce marţi USR a anunţat oficial că un parlamentar al partidului, grav bolnav, nu o să vină la moțiune.

Între timp doi deputați au revenit în PSD după ce la începutul lunii s-au alăturat grupării lui Victor Ponta. Este vorba despre Mihai Mohaci și Mihai Popa care și-au anunțat decizia de la tribuna Camerei Deputaților.

În urma şedinţelor desfăşurate atât în PSD, cât şi în PNL, estimările voturilor pentru moţiunea de cenzură sunt următoarele:

  • PNL: Maxim 245 de voturi, minim 241 de voturi;
  • PSD: 220 de voturi.

Un număr de 298 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa la şedinţa de plen, după cum a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care conduce joi şedinţa Parlamentului.

În plen sunt prezenţi premierul Viorica Dăncilă alături de membri ai Cabinetului său.

Moţiunea este prezentată în plen de deputatul USR Cristian Seidler.

Moțiunea de cenzură urmează să fie votată joi în Parlament, numărul minim de voturi necesar pentru căderea Guvernului Dăncilă este de 233 de voturi valide.