Adrian Năstase, fost premier și lider PSD, îi îndeamnă pe social-democrați să strângă rândurile și să răspundă atacurilor în rafală lansate de președintele Klaus Iohannis la adresa partidului, pe care le consideră a fi „o declarație de război împotriva Partidului Social Democrat, a Constituției României și a regimului democratic din țară noastră”, deși speră că „Iohannis a încheiat retorica de război împotriva a 3 milioane de români (poate și a altora) care au votat candidatul PSD”, după câștigarea celui de al doilea mandat.

„Adeseori mi s-a reproşat o anumită naivitate. E posibil. Poate şi pentru că nu îmi plac conflictele şi nu mă hrănesc din ură sau din răzbunări. Am mers aseară la Cotroceni sperând că Iohannis a încheiat retorica de război împotriva a 3 milioane de români (poate şi a altora) care au votat candidatul PSD. Se pare că discursul său a fost, de fapt, un discurs pentru corpul diplomatic aflat acolo. Prezent însă la o întâlnire cu parlamentarii liberali (în ce calitate? preşedinte al TUTUROR românilor?), Iohannis a declarat că se va implica pentru a realiza, într-un an de zile, „o Românie fără PSD”.

<<Adversarul nostru din ultima vreme a fost PSD (poate vorbi preşedintele României despre ’adversarul nostru’? – n.b.). Un PSD care a încasat-o (oare preşedintele României poate folosi un astfel de limbaj? – n.b.) de trei ori în acest an, dar cred că este bine să vă spun că PSD nu a fost înlăturat de la putere decât parțial. PSD are un număr imens de parlamentari, are un număr imens de primari, de președinți de CJ și ca atare ne bucurăm de această victorie, dar autosuficiența după această victorie ar fi cea mai mare greșeală pentru PNL (’ne bucurăm de victorie’ – această formulare putea fi folosită de preşedintele PNL. Iohannis arată, în continuare, că nu poate fi preşedintele tuturor românilor, maghiarilor, saşilor, secuilor etc. n.b.). Avem în continuare alegeri și aștept de la PNL și de la noul guvern Ludovic Orban, care face o treabă foarte bună, la o implicare totală în așa fel încât la sfârșitul anului 2020 să putem să oferim românilor ceea ce își doresc: o Românie fără PSD>>.

Acest îndemn al lui Iohannis este o declaraţie de război împotriva Partidului Social Democrat, a Constituţiei României şi a regimului democratic din ţara noastră. El este incalificabil şi el trebuie tratat cu toată seriozitatea de către conducerea PSD, de către parlamentarii, primarii, consilierii, preşedinţii de consilii desemnaţi democratic de către alegătorii români.

Mi se pare inadmisibilă această conduită şi cred că ea va trebui sancţionată atât în ţară cât şi la instituţiile europene.

La PSD, ar trebui lăsate deoparte orgoliile şi ar trebui strânse rândurile pentru a găsi cele mai bune formule de a răspunde acestui atac <<mârsav>> la adresa fundamentului statului de drept din România.”,

scrie Adrian Năstase, pe blogul personal.