În luna februarie, site-ul de știri recorder.ro realiza un reportaj-anchetă în ce privește un preot despre care se prespune că ar fi avut până acum zeci de contracte prin PNDL. Ancheta a făcut vâlvă pe internet la acel moment, vâlvă ce a ajuns însă și la urechile autorităților, acum câteva zile recorder anunțând că:

“Reporterii Recorder au predat autorităților documentele care au stat la baza anchetei jurnalistice”

La auzul acestei vești, Cătălin Tolontan i-a atacat și criticat destul de dur pe cei de la recorder, acuzându-i de încălcarea eticii profesionale.
“Cu tot respectul pentru munca Recorder, cu bucuria că am fost printre primii lor donatori și i-am sprijinit în câte feluri am putut, și o voi face în continuare, asta e treaba presei? Să colaboreze cu autoritățile penale oferindu-le documente?!

Ca să rămână o putere independentă, presa trebuie să-și respecte normele. Printre aceste reguli se numără și faptul că atunci când un om vorbește cu jurnaliștii, el nu vorbește cu poliția, cu procurorii sau cu serviciile secrete.

Dacă ar fi vrut să discute cu autoritățile statului, omul s-ar fi dus la ele. Cum alege să discute cu presa, înseamnă că are dreptul să-i respectăm opțiunea. La fel se întâmplă cu documentele în posesia cărora intrăm când ne documentăm.

Fie că vin de la surse private sau din surse publice, ele sunt rodul muncii presei. Și sunt dedicate publicului, nu procurorilor. Nu suntem ajutori de procurori sau de polițiști judiciari. Dacă vor să aibă documentarea, autoritățile trebuie să găsească ele însele documentele”

A scris Cătălin Tolontan pe blogul personal.

Replica celor de la recorder nu a întârziat să apară, aceștia apărându-se și spunând că Tolontan a înțeles greșit situația, acuzându-i pe nedrept de încălcarea normelor profesionale.

“Am considerat ca din moment ce le-am mentionat in material (n.r. date oferite autoritatilor), nu incalcam nici o regula jurnalistica daca le punem la dispozitia organelor de ancheta! (…)Ne acuzi că am încălcat regulile de bază ale jurnalismului, încălcând chiar tu o regulă de bază a jurnalismului: aceea care spune că nu trebuie să-ți întemeiezi acuzațiile pe presupuneri. Afirmi: „Nu e vorba de ce a expus Recorder în film, căci aceste date sunt deja publice, ci despre ce ei singuri spun că au oferit autorităților, și anume documentarea din spate”. Așadar, presupui că „documentarea care a stat la baza anchetei” conține documente și dovezi care nu au fost incluse în film. E o presupunere greșită.”

A fost replica celor de la recorder cu privire la acuzațiile lui Tolontan.