În urmă cu cinci ani, pe muntele Petreasa din Apuseni, avea loc loc un tragic accident aviatic, în urma căruia experimentatul pilot Adrian Iovan și studenta la medicină militară Aurelia Ion își pierdeau viața.

La 20 ianuarie 2014 un avion BN2 Islander aparținând Școlii Superioare de Aviație Civilă, aflat în misiune umanitară, a efectuat o aterizare forțată în zona vârfului Petreasa, din accident rezultând distrugerea avionului, precum doi morți și cinci răniți.

De precizat că intervenția salvatorilor s-a desfășurat cu dificultate și a fost însoțită de numeroase sincope, doar prezența de spirit a trei localnici din satul Petreasa, comuna Horea, a făcut ca tragedia să nu fie mai mare, cei trei reușind să găsească locul accidentului și să dirijeze echipele de salvare.

Raportul final elaborat de către autoritata națională de investigare a evenimentelor produse în aviația civilă (CIAS), comunicat la 19 octombrie 2015, a relevat că determinantă în producerea accidentului a fost oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor. Cauzele favorizante au fost evaluarea eronată a factorilor de risc specifici desfășurării acestui zbor, precum și mai multe decizii eronate ale comandantului aeronavei.

Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului, care activitate s-a desfășurat cu întârziere, a relevat o serie de deficiențe ale sistemului național responsabil de gestiunea unor situații de urgență, deficiențe printre care s-au numărat unele reglementări specifice sau proceduri, precum și comunicarea defectuoasă între instituțiile responsabile.

In urma accidentului o serie de responsabili politici ai guvernului Ponta și din structurile  operative ale ROMATSA și IGSU și-au dat demisia de onoare.

Anul acesta sute de localnici, salvamontiști, salvatori ISU, precum și fiul și fosta soție a lui Adrian Iovan, sunt așteptați să urce la locul accidentului pentru a depune flori, a aprinde lumânări și a participa la o slujbă de parastas în memoria celor pieriți în tragicul accident.