Prințesa Haya Bint Al Hussein vrea să divorțeze de soțul miliardar, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului, potrivit Daily Mail citat de click.ro. În vârstă de 70 de ani, șeicul este vicepreședintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite și monarh constituțional al emiratului Dubai. Prințesa Haya (45 de ani) l-a părăsit și a fugit cu 39 milioane de dolari în capitala britanică, conform sursei citate.

Potrivit zvonurilor se spune că aceasta ar fi plecat împreună cu cei doi copii ai săi, Jalila (fetița în vârstă de 11 ani) și Zayed (fiul în vârstă de 7 ani), la Londra. De altfel, prințesa vrea să divorțeze de șeic după o căsătorie care a durat aproximativ 15 ani, ea devenind cea de-a șasea șoție a șeicului în data de 10 aprilie 2004. Deși nu se cunosc motivele pentru care prințesa își dorește să divorțeze, un poem atribuit lui Al Maktoum, postat pe o reţea de socializare care ar avea legături cu conducătorul Dubaiului, vorbeşte despre “trădare”:

“ai înşelat cel mai preţios lucru şi eu ţi-am dat încredere şi spaţiu… cea mai mare greşeală pe care ai făcut-o a fost să minţi”.

Este scris în poemul postat pe internet, potrivit sursei citate. Cu toate astea insă nu s-a confirmat dacă emirul are legătură cu adevărat cu poemul.

Potrivit publicației britanice, ea a fugit iniţial în Germania cu ajutorul unui diplomat german. Al Maktoum ar fi solicitat nemţilor s-o înapoieze, însă a fost refuzat, ceea ce ar fi dus la o criză între cele două ţări. Conform unor informaţii, ea s-ar afla acum într-o vilă de 85 de milioane de lire în Kensington Palace Gardens, în centrul Londrei, pregătindu-se pentru o luptă în justiţie, coform BBC citat de stiripesurse.ro. Express relatează că prinţesa vrea să ceară azil în Marea Britanie, potrivit sursei citate.

De asemenea surse apropiate ale familiei regale din Dubai au afirmat faptul că prințesa a descoperit recent informaţii îngrijorătoare despre întoarcerea în Dubai a uneia dintre fiicele şeicului, Latifa. Latifa ar fi fugit din Emiratele Arabe Unite cu ajutorul unui francez, însă a fost interceptată de persoane înarmate pe coasta Indiei şi adusă înapoi în Dubai. Autorităţile din Dubai au informat că Latifa este „vulnerabilă exploatării” şi că „este în siguranţă acum în Dubai”, potrivit stiripesurse.ro. Însă activiştii pentru drepturile omului au afirmat că ea a fost răpită de oamenii şeicului Mohammed.

De atunci însă, Prinţesa Haya a aflat noi informaţii despre caz şi a fost supusă unor presiuni şi atitudini ostile din partea familiei soţului ei. Drept urmare, nu s-a mai simţit în siguranţă în Dubai.

Prințesa Haya nu a mai fost văzută în public din data de 20 mai, iar conturile sale de socializare, de obicei pline cu poze de la activităţile sale caritabile, nu mai sunt active din februarie. De obicei, îşi însoţea soţul în vizite şi la evenimente mondene, insă, în ultima vreme, emirul a apărut numai singur.

Conform unei surse apropiate, ea se teme că ar putea fi răpită şi trimisă înapoi în Dubai. Ambasada Emiratelor Arabe Unite de la Londra a refuzat să comenteze asupra a ceea ce a numit „o problemă personală între două persoane”.

Ca urmare a acestui eveniment, șeicul Mohammed a postat o poezie pe contul său de Instagram în care acuză o femeie neidentificată de „trădare”, potrivit stiripesurse.ro.

Prinţesa Haya, care a studiat la Oxford în trecut, ar dori să rămână în Marea Britanie. Însă dacă Şeicul Mohammed va cere oficial întoarcerea ei, acest lucru ar putea crea o problemă diplomatică pentru Marea Britanie, care are legături strânse cu Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, ar apărea probleme şi pentru Iordania, pentru că prinţesa Haya este fiica fostului rege al Iordaniei, Hussein, și sora vitregă a lui Abdullah al II-lea, actualul rege al Iordaniei. Aproape un sfert de milion de iordanieni lucrează în Emiratele Arabe Unite şi trimit bani în ţară, iar Iordania nu îşi poate permite o ruptură în relaţia cu Dubaiul.

credit foto: nytimes.com