Epopeea lui John McAfee a fost una pe cât de lungă pe atât de ciudată, plină de răsturnări de situație, comploturi și intrigi, desprinsă parcă dintr-un thriller cu spioni. De la mega milionarul dezvoltator al unuia dintre cele mai cunoscute și utilizate programe antivirus la presupusul suspect de crimă urmărit internațional și cripto-avocat, John a reușit să devină ceea ce multe staruri de la Hollywood doar se prefac că sunt.

Cea mai recentă poveste a lui John a început în Belize în 2012, când casa lui a fost percheziționată de poliție. Acesta a fost principalul suspect în cadrul investigației de crimă a vecinului său, potrivit publicației The Libertarian Republic. Atunci când poliția a intrat pe proprietatea sa, acesta s-a îngropat în nisip și și-a ținut capul sub o cutie pentru a putea respira, informație furnizată la acea vreme de Wired, potrivit dcbusiness.ro. McAfee a declarat că cel care l-a omorât pe vecinul său îl vrea mort și pe el.

În decembrie 2012, luna care a urmat acestei crime, acesta și-a dezvăluit locația din Guatemala datorită postării unei fotografii pe o rețea de socializare având geolocația încă atașată acesteia. Ulterior, a fost arestat pentru că a intrat ilegal în țară.

În urma unei cereri de azil neacceptate, McAfee a devenit fugar, antrenând autoritățile într-o urmărire internațională din statul Tennessee în Republica Dominicană și Cuba. John a negat în mod constant că este vinovat de orice altceva decât de evaziunea fiscală (și de a fi tatăl unui număr impresionant de copii, 47), potrivit The Libertarian Republic.

Începând cu luna ianuarie a acestui an, McAfee trăiește și totodată candidează pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2020 în cea mai mare parte pe ambarcațiunea sa în apele internaționale, ca urmare a celui mai recent refuz de a retrage acuzațiile de crimă din noiembrie, formulat de către o instanță de judecată din Florida.

Acest ultim capitol a avut o întorsătură neașteptată în Republica Dominicană când a fost reținut și apoi arestat la începutul săptămânii trecute. Forțele armate ale insulei din Caraibe și Ministerul Public au declarat că McAfee a fost arestat împreună cu cetățenii americani Elizabeth McAfee (soția lui John) și Richard Alan Gibson, Robert Whitfield din Germania, Oral Thompson din Bahamas și Vasner Louis din Haiti, potrivit Daily Mail. Aceștia au fost suspectați că ar călători cu un iaht care transportă arme de calibru mare, muniție și echipament militar, au spus oficialitățile dominicane.

Înainte de a fi cunoscută locația în care se afla McAfee, Rob Benedicto, managerul său de campanie, a scris o postare pe contul de Twitter al lui John :

”Dacă John ratează următorul check-in, evenimentele vor fi puse în mișcare, pe care nu le pot preveni odată ce au început. John are date secrete despre oameni din toată lumea. Nu le cunosc nici identitatea și nici locația. Aceștia își vor elibera încărcătura dacă John dispare.”

A doua zi, McAfee a scris un mesaj pe Twitter despre faptul că au fost eliberați din detenție, dar nu pentru mult timp.

“Am fost bine tratat. Superiorii mei erau prietenoși și serviabili. În ciuda circumstanțelor utile, am decis să mergem mai departe. Pe mai târziu.”

“A doua arestare într-o săptămână. Un record, cred.” a anunțat John, indicând că în ultimele zile a fost arestat și eliberat ulterior de două ori.

John și-a exprimat intenția de a părăsi Republica Dominicană cât mai repede posibil, în ciuda condițiilor avantajoase. Aceștia sunt în prezent în Anglia iar potrivit lui John, întregul calvar este defapt un caz de identitate greșită.

John David McAfee, în vârstă de 73 de ani, este un programator și om de afaceri britanico-american. A fondat compania de software McAfee Associates în 1987 și a condus-o până în 1994, când a demisionat. Compania a elaborat Virus Scan, primul software antivirus comercial, iar în prezent McAfee Associates produce o gamă largă de programe de securitate pentru sectorul bussiness.

Ulterior John a deschis un centu yoga despre care a scris mai multe cărți. În perioada crizei economice din 2007 a pierdut o mare parte din avere în urma căreia a mai rămas cu ”numai” 7 milioane de dolari, potrivit dcbusiness.ro. Ulterior și-a vândut o parte din proprietăți și s-a mutat în Belize în 2008 din cauza unui litigiu din SUA. Milionarul declara la vremea respectivă că vrea să se dedice practicării yoga și a dezvoltării unui antibiotic bazat pe plante.

credit foto: CCN Markets, The Sun