Ce-a de-a 91-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc în noaptea de duminică spre luni în Los Angeles. În cadrul acestui eveniment, statuetele sunt atribuite în baza voturilor acordate de membrii Academiei de Film Americane. Gala a fost transmisă în direct de către postul ABC și difuzată în mai mult de 225 de țări și teritorii din lumea întreagă.

Așadar printre câștigătorii premiilor Oscar se numără

Cel mai bun film: Green Book
Cel mai bun regizor: Alfonso Cuaron, Roma
Cea mai bună actriţă: Olivia Colman, The Favourite
Cel mai bun actor: Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Regina King, If Beale Street Could Talk
Cel mai bun actor în rol secundar: Mahershala Ali, Green Book
Cel mai bun scenariu original: Green Book
Cel mai bun scenariu adaptat: BLACKkKLANSMAN
Cel mai bun film într-o limbă străină: Roma
Cel mai bun lungmetraj de animaţie:  Spider-Man: Into the Spider-Verse
Cel mai bun lungetraj documentar: Free Solo
Cea mai bună imagine: Roma
Cel mai bun montaj: Bohemian Rhapsody
Cel mai bun mixaj de sunet: Bohemian Rhapsody
Cel mai bun montaj de sunet: Bohemian Rhapsody
Cele mai bune efecte vizuale: First Man
Machiaj şi coafură: Vice
Cele mai bune costume: Ruth Carter, Black Panther
Cântec original: Shallow, interpretat de Bradley Cooper și Lady Gaga, in filmul „A star is born”
Cea mai bună coloană sonoră: Black Panther
Design de producţie: Black Panther
Cel mai bun scurtmetraj live-action: Skin
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: BAO
Cel mai bun scurtmetraj documentar: Period. End of Sentence.

De asemenea din această gală de decernare a premiilor Oscar n-au lipsit nici vestimentațiile controversate, una dintre aceste ținute aparținându-i lui Billy Porter. Actorul din serialul „Pose” și din musicalul „Kinky Boots” a apărut pe covorul roșu într-o rochie amplă completată cu un sacou.

Altfel spus actorul Billy Porter este prima vedetă ce încalcă rigidul cod vestimentar, alegând ținuta semnată de designerul Christian Siriano și compusă dintr-un frac și o rochie de catifea neagră. Ba mai mult decât atât, actorul și-a justificat alegerea în cadrul unui interviu realizat de către cei de la Vougue astfel:

„ … sunt invitat pe covorul roșu și pot spune ceva prin hainele mele. Scopul meu este să fiu o piesă de artă politică mergătoare de fiecare dată când ies. Ce este masculinitatea? Ce înseamnă asta? Femeile apar zi de zi în pantaloni, dar în momentul în care un bărbat poartă o rochie, mările se despart. Mi s-a întâmplat la Globurile de Aur, unde am purtat o capă roz. Acel outfit a schimbat totul pentru mine. Am avut curajul să trec peste bariere. Cred că bărbaților de pe covorul roșu le-ar plăcea să se joace mai mult. Industria se maschează ca fiind inclusivă, dar actorilor le este teamă să experimenteze, pentru că pare ceva care depășește status quo-ul, ar putea fi percepuți drept feminini, iar asta ar duce la neprimirea rolului masculin, rolului de supererou. Și asta este adevărat. M-am confruntat cu asta. Întotdeauna mi-am dorit să port o rochie de bal, doar că nu am știut când să o fac. Am fost inspirat de Săptămâna Modei de la New York, unde s-a sărbătorit diversitatea.”

Bineînțeles dintr-o astfel de gală nu puteau să lipsească nici momentele incitante, iar unul dintre acestea se rezumă la duetul plin de pasiune dintre Lady Gaga și Bradley Cooper. Momentul artistic pus în scenă de către co-starurile din pelicula „A star is born”, interpretarea piesei „Shallow” a fost printre cele mai așteptate, acesta fiind îndelung aplaudat.

Totodată de la acest eveniment nu puteau lipsi nici criticile aduse actrițelor pentru vestimentație. Mai ales pentru cele care în viziunea criticilor de design vestimentar și-au ales ținute nepotrivite pentru un astfel de eveniment. Printre vedetele care au ajuns pe lista neagră a criticilor se află Rachel Weisz, Sarah Paulson, cântăreața Kacey Musgraves, Maya Rudolph, Laura Marano, Leona Lewis, dar și multe altele. Cel mai probabil zilele viitoare vor apărea detalii cu privire la fiecare aspect întâlnit la acest mare eveniment și neconcordanța acestora cu evenimentul în sine.

credit foto: gulfnews.com