Muzeul Grünes Gewölbe (Seiful Verde) din oraşul german Dresda, una din cele mai magnifice camere a comorilor din Europa, a fost jefuit luni dimineaţă, conform unui purtător de cuvânt al poliţiei, citat de Deutsche Welle.

Poliția a spus că hoții au vizat secțiunea istorică a muzeului, acesta fiind împărțit în două secțiuni – camera comorilor istorice a lui August al II-lea cel Puternic (rege al Poloniei, Elector de Saxonia și Mare Duce de Lituania în secolul al XVIII-lea) și noua secțiune, în care sunt expuse comori individuale. Autoritățile încă evaluează ce a fost luat din colecție.

Publicația Bild a raportat că alimentarea cu energie electrică a muzeului a fost posibil sabotată de un incendiu înainte de intrarea prin efracție, un transformator electric din apropierea muzeului fiind distrus, luni, în jurul orei 5:00, cel mai probabil pentru a dezactiva alarmele. Furnizorul de energie electrică responsabil a confirmat incidentul și a spus că investighează dacă cele două evenimente au fost legate. Potrivit anchetatorilor, hoții au vizat exclusiv bijuteriile, aceștia intrând printr-o fereastră mică în interiorul muzeului. Nu a existat nicio deteriorare vizibilă în afara clădirii.

Președintele Saxoniei, Michael Kretschmer, s-a declarat șocat de acest jaf

„Nu numai colecțiile de artă de stat au fost jefuite, ci întreaga Saxonie”,

a declarat Michael Kretschmer, potrivit Deutsche Welle.

„Comorile care se regăsesc în Seiful Verde și în Palatul Regal au fost dobândite cu greu de oamenii din statul liber Saxonia de-a lungul mai multor secole. Nu poate fi înțeleasă istoria țării noastre, a statului nostru liber, fără Seiful Verde și Colecțiile de Artă de Stat din Saxonia”,

a adăugat Kretschmer, conform sursei citate.

Palatul Regal din Dresda găzduiește diferite muzee, cel mai faimos fiind Grünes Gewölbe – Seiful Verde, una din cele mai magnifice camere a comorilor din Europa. În cele 10 camere ale muzeului sunt expuse aproximativ 3.000 de bijuterii și alte capodopere realizate din aur, argint, pietre prețioase, fildeș și alte materiale valoroase.

O parte a clădirii a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruită. De la redeschiderea sa în septembrie 2006, a fost una dintre principalele atracții turistice din Dresda.

credit foto: Reuters, atlasobscura.com