Apele azurii ale lacului siberian denumit „Novosibirsk Maldives” sunt un adevărat magnet, atât pentru utilizatorii reţelei sociale Instagram cât și pentru turiști, în încercarea de a obţine selfie-ul perfect. Însă acesta nu este chiar o „frumuseţe absolut naturală”, informează CNN, citat de mediafax.

Cunoscut oficial ca Novosibirsk TEZ-5, acesta este de fapt un lac artificial, creat de o fabrică de cărbune din apropiere. Compania avertizează că lacul este contaminat cu substanţe extrem de toxice şi că înotul în apele sale poate fi foarte periculos. Lacul este plin cu chimicale care pot cauza reacţii alergice grave asupra pielii, susţine Siberian Generating Company printr-un comunicat publicat pe reţeaua socială din Rusia, VKontakte, luna trecută, potrivit sursei citate.

„În ultima săptămână, lacul pe care noi îl folosim ca groapă de gunoi pentru uzina Novosibirsk TEZ-5 a devenit o vedetă a rețelelor de socializare. Dar nu puteți să înotați în lac. Apele sale au un conținut alcalin foarte ridicat, din cauza faptului că numeroși oxizi metalici sunt dizolvați în lac. Contactul cu pielea ar putea cauza o reacție alergică”

Au declarat reprezentanții companiei, conform mediafax.

Potrivit CNN, compania i-a avertizat pe turişti că fundul lacului este foarte mlaştinos, iar dacă cineva rămâne prins, este „aproape imposibil” să scape fără ajutorul altcuiva.

Ba mai mult decât atât, compania a mai scris un avertisment cu majuscule:

„AȘADAR, VĂ RUGĂM CA ÎN CĂUTAREA VOASTRĂ PENTRU UN SELFIE SĂ NU CĂDEȚI ÎN GROAPA CU TOXINE! ACESTA ESTE CEL MAI MARE RISC”.

Culoarea spectaculoasă pe care o are apa lacului se datorează adâncimii, dar și a numeroșilor oxizi metalici care sunt dizolvați în lac, după spusele reprezentanților companiei. Ba mai mult decât atât, apa este extrem de alcalină, iar nivelul pH-ului depășește valoarea de 8 unități.

Localnica Lilita Galieva a comparat în glumă vizita lor la TEZ-5 cu o vacanță de familie în Maldive.

“Uimită în special de culoarea apei, am vrut să o văd live. Locuim în apropiere, astfel încât nu a fost dificil să ajungem acolo și să facem fotografii frumoase și neobișnuite”

A afirmat Lilita potrivit InsideEdition.com.

Chiar dacă Galieva a imitat că s-ar afla într-o vacanță exotică, pozând în bikini, ea a insistat că ea și familia ei au păstrat distanța.

“Da, apa însăși este toxică, dar nu am înotat în ea și nu am atins-o”

A spus localnica conform sursei citate.

Însă nu toată lumea pare să fi fost impresionată de avertismentele companiei.

 

View this post on Instagram

 

??Работяги, плавать там не опасно? На следующее утро мои ноги слегка покраснели и чесались дня два, потом все прошло ?? Но что не сделаешь ради таких снимков?Вода на вкус немного кисловата, похожа на мел ? ??It,s not dangerous to swim here. The next morning, my legs turned slightly red and itched for two days, but then everything went. But what wouldn’t you do for the sake of such pictures? The water tastes a little sour ? #новосибирскиемальдивы #золоотвалтэц5 #золоотвал #золоотвалнск #тэц5

A post shared by Alex (@tweezer_nsk) on

Un localnic din Siberia, Alex Cherenkov, a făcut baie în lacul contaminat. El a insistat că apa nu este periculoasă, însă

” A două zi, picioarele mele s-au înroșit ușor și am avut mâncărimi timp de două zile, dar apoi totul a dispărut. Dar ce nu ai face de dragul unor asemenea fotografii?”

A spus Cherenkov potrivit traducerii postării sale pe Instagram. Acum glumește că este supraviețuitor al lacului Maldive Nobrisk, conform profilului acestuia de pe rețeaua de socializare.

credit foto: CNN.com, Instagram