Câștigătorul Eurovision din acest an este reprezentantul Olandei, Duncan Lawrence. În vârsă de 25 de ani, tânărul artist a reușit să cucerească publicul cu piesa „Arcade”. De asemenea, reușita artistului marchează totodată și victoria Olandei în cadrul competiției după 44 de ani. Piesa „Arcade” a fost compusă chiar de acesta și a reușit să strângă un total de 492 de puncte.

Potrivit adevărul.ro, Duncan Laurence s-a născut într-un oraş mic din Olanda. A absolvit școala de muzică Rock Academy din oraşul olandez Tilburg și s-a lansat în muzică în anul 2014. Duncan Lawrence este și compozitor, cântă la pian și mai mult decât atât a participat în cel de-al cincilea sezon al concursului „Vocea Olandei”. Crescând într-un oraș mic din Olanda unde muzica era „o chestiune străină, ea nu exista în programul şcolar“, artistul spune:

„Dar asta nu m-a împiedicat să fac muzică. M-a atras faptul că puteam să mă exprim fără rezerve cu ajutorul muzicii şi să-mi spun propria poveste. Cântam la pian în fiecare zi, îmi scriam singur cântecele şi poeziile. Ştiam că aveam să devin muzician. La 16 ani am câştigat un concurs de talente, aşa am avut ocazia să înregistrez primul meu demo. Apoi m-am înscris la Rock Academy, care mi-a permis să vizitez Londra şi Stockholm. Acolo am fost profund impresionat de colegii mei, mai mici sau de aceeaşi vârstă cu mine, care făceau muzică la un nivel înalt. Am învăţat că poţi ajunge la un public larg, fără a-ţi pierde personalitatea sau integritatea”.

Scrie eurovision.tv, citat de adevarul.ro.

La conferinţa de presă de după anunţarea câştigătorului Eurovision 2019, Duncan Laurence a vorbit despre victoria sa, dar şi despre propria sexualitate. Tânărul, care a mărturisit că este bisexual, a transmis un mesaj de susţinere pentru comunitatea LGBTQ+.

„Eu nu sunt doar un artist, sunt o fiinţă, sunt bisexual, muzician, apăr nişte drepturi şi nişte valori. Şi sunt mândru că am şansa de a arăta cine sunt şi ceea ce sunt. Cred că cel mai important lucru este, desigur, să te accepţi aşa cum eşti şi să te vezi, aşa cum mă văd şi eu pe mine însumi, drept o fiinţă talentată, care poate să facă multe lucruri. Rămâi la ceea ce iubeşti, indiferent de sexualitatea ta, iubeşte-te pe tine şi pe ceilalţi pentru ceea ce sunt. Acesta este cel mai important mesaj: «Îndrăzniţi să visaţi la lucruri măreţe»“

A declarat tânărul artist, potrivit sursei citate.

Legat de victoria sa din finala Eurovision 2019, Ducan Lawrence a mărturisit că nu se aştepta să câştige, în ciuda tuturor predicţiilor:

„N-am îndrăznit să visez că voi fi câştigătorul acestui trofeu, pentru că vorbim de Eurovision şi aici se poate întâmpla orice. Tocmai de aceea iubesc acest concurs, pentru că este imprevizibil. Dar s-a întâmplat, predicţiile s-au adeverit, chiar dacă eu nu le-am luat foarte în serios. Această victorie este rezultatul unei munci grele în echipă”.

În cadrul competiției Eurovision 2019, poziţia secundă i-a revenit Italiei, reprezentată de Mahmood cu piesa „Șoldi“ (465 de puncte) iar locul al treilea a fost ocupat de reprezentantul Rusiei, Sergey Lazarev, cu piesa „Scream“ (369 de puncte). Reprezentanta României, Ester Peony, nu a reușit să se califice în finala Eurovision 2019, fiind cel de-al doilea eșec consecutiv pentru România la acest concurs internațional.

credit foto: eurovision.tv