Criticul și istoricul de film, Tudor Caranfil, a decedat sâmbătă dimineață, pe data de 23 martie, în locuința sa din București, moartea acestuia fiind confirmată de către Irina-Margareta Nistor pentru publicația News.ro. De asemenea, Irina-Margareta Nistor a mai spus: „Am călătorit mult împreună și am văzut multe filme. M-a format”.

Născut la Galați în anul 1931, Tudor Caranfil a fost absolvent al Facultății de Filosofie la Universitatea din București.  Ulterior, acesta s-a specializat în filmologie. Încă din anul 1959 a fost critic cinematografic pentru cotidianul „Informația Bucureștiului”, pentru care în perioada 1960 și 1970 a redactat săptămânal pagina de cinema „Carnet de cinefil”, conform datelor din cartepedia.ro.

A fondat primul cinematograf de arhivă din București în anul 1962, „Prietenii filmului”, iar după doi ani acesta a reprezentat baza pentru Cinemateca Română. A activat în televiziune din anul 1970, iar în peioada 1972 și 1977 a realizat „Vârstele peliculei”, acesta fiind un popular magazin săptămânal de cultură cinematografică și de asemenea aceată emisiune a fost continuată din anul 1990 și până în 1997.

În afară de aceasta au mai fost și alte emisiuni inițiate de către Tudor Caranfil, iar printre acestea amintim de „Istoria unei capodopere”, „Povestea unui gag”, „Dicționar cinematografic”, „Amfiteatrul artelor”, „Traveling peste timp”, dar și „Telefilmotecă de aur”. Iar din anul 1966 a început să scrie o serie de volume dedicate istoriei cinematografiei, și de asemenea printre acestea se numără „Vârstele peliculei”, „Cetățeanul Kane”, „În căutarea filmului pierdut” (volum distins cu Premiul ACIN), „Dicționar de filme românești”, „Dicționar universal de filme”, „Pe aripile vântului”.

Potrivit adevarul.ro, Tudor Caranfil a făcut parte și a fost prezent și la diferite festivaluri internaționale de film, din 1970, Tudor Caranfil a fost solicitat anual la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary, din 1980 a fost invitat permanent al Festivalului de la Berlin, unde a fost inclus frecvent în juriul FIPRESCI, iar din 1993 a fost corespondent la Festivalul de la Cannes. A participat la numeroase festivaluri, între care Los Angeles, Locarno, Oberhausen, Cottbus, Lubeck, Namur, Rotterdam, Odesa și Kiev, precum și la principalele festivaluri de film din România.

Tudor Caranfil este tatăl regizorului și scenaristului Nae Caranfil, iar pentru întreaga sa carieră de critic și istoric de cinema a primit în anul 2011 Premiul „D.I. Suchianu”.