Etichetele produselor de protecție solară conțin destul de multe ingrediente cu denumiri complexe. Însă există cel puțin două ingrediente în mod special care se evidențiază și anume: dioxidul de titan și oxid de zinc. Aceste două ingrediente vă protejează pielea de razele UV, iar modul prin care se realizează acest lucru este foarte simplu. Atât dioxidul de titan, cât și oxidul de zinc sunt două minerale naturale. Iar atunci când sunt aplicate pe piele, acestea au capacitatea de a bloca radiațiile UVA și UVB ale soarelui, înainte ca acestea să fie absorbite în piele, fiind considerate a avea un spectru larg de protecție.

Totodată acestea sunt utilizate în produsele de protecție solară care conțin filtre minerale, formând o barieră fizică, reflectând sau împrăștiind razele UV . Ceea ce este important de știut este faptul că există două tipuri de compuși activi care conferă protecție solară și anume compuși fizici și compuși chimici. Produsele pentru protecția solară cu compuși chimici sunt fabricate din ingrediente sintetice cum sunt oxibenzona și octinoxatul denumit și Octyl methoxycinnamate sau OMC. Acestea absorb o anumită parte din razele UV și le transformă în căldură.

În același timp un agent de protecție solară fizică, care folosește fie dioxid de titan, fie oxid de zinc sau chiar o combinație între cele două pentru a putea bloca fizic radiația soarelui formează o barieră care se află pe partea superioară a pielii. Astfel radiațiile UV nu pot pătrunde prin piele și totodată nu pot provoca leziuni și cancer de piele. Iar spre deosebire de produsele de protecție solară chimice, care au ingrediente care pot provoca reacții alergice, protecția solară fizică este foarte blândă cu pielea.

Și ca orice agent de protecție solară, acesta trebuie aplicat cu 15 – 20 de minute înainte de a ne expune la soare. Și totodată să nu uităm că este nevoie de timp pentru ca ingredientele să fie absorbite, iar până se întâmplă acest lucru pielea este în esență neprotejată. Dermatologul din New York City, Whitney Bowe spune, conform womenshealthmag.com:

„Dacă transpirați, veți pierde o mulțime de factori de protecție pe măsură ce loțiunea se scurge”.

Astfel, trebuie să reaplicați lotiunea la fiecare două ore sau chiar mai devreme dacă transpirați abundent sau intrați în apă. De asemenea este cunoscută și sintagma “cu cât folosești mai multă protecție cu atât mai bine”. Dermatologii avertizează că în cazul în care nu folosiți în mod corect o cantitate suficientă de soluție pentru protecția solară, sau uitați să refaceți stratul protector în cazurile amintite, este posibil să nu obțineți în totalitate factorul de protecție menționat pe flacon. Ba mai mult decât atât dr. Bowe mai spune, potrivit sursei citate:

„Studiile arată că dacă aplicați SPF 30 așa cum majoritatea oamenilor procedează, vei obține mai degrabă un factor de protecție SPF 10”.

Totodată ambele forme de protecție solară sunt considerate sigure, iar dermatologii spun că cea mai bună protecție solară este aceea pe care o veți aplica efectiv. De asemenea protecția solară care conține filtre minerale este perfectă pentru acele persoane care prezintă diferite afecțiuni activate de căldura, având în vedere că razele UV sunt reflectate în acest caz.

Atunci când utilizați loțiuni de protecție solară sub formă de spray, încercați să nu respirați când le aplicați. Și asta pentru că inhalarea nanoparticulelor de zinc sau titan din spray pot fi dăunătoare plămânilor. De asemenea, nu uitați să uniformizați loțiunea pentru a vă asigura o acoperire completă.

Și pentru că protecția solară fizică conține oxid de zinc și dioxid de titan, două minerale albe, sunt momente în care aceasta poate lăsa urme albe pe piele, in special pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare. De aceea este bine să consultați eticheta de fiecare dată pentru a cunoaște în esență ce tip de protecție achiziționați și dacă vă poate lăsa urme albe.