Cei mai mulți dintre noi încearcă să treacă peste simptomele  alergiei cu atât mai mult cu cât acestea devin din ce în ce mai sâcâitoare în anotimpul de primăvară. De asemenea este bine să știi că persoanele mai puțin stresate pot avea mai puține alergii, potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Allergy, Asthma, & Immunology. Pentru acest studiu, cercetătorii au înrolat 179 de persoane pentru a înregistra simptomele lor de stres și alergie timp de 12 săptămâni în jurnalele online.

Atunci cand au urmărit jurnale, autorii studiului au remarcat faptul că stresul cronic înregistrat de participanți a fost asociat cu simptome alergice crescute.  Acest studiu prezentat nu a analizat posibilele mecanisme care stau la baza acestei legături, dar mai puține simptome de alergie au fost observate la persoanele mai puțin stresate, spune autorul studiului, Amber Patterson, MD, membru al Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie.

Evident, această cercetare nu dovedește o relație cauză-efect. Poate că persoanele care suferă de alergii frecvent sunt, de fapt, mai stresate ca urmare a simptomelor lor. Cercetări suplimentare sunt necesare pentru a determina cum stresul și alergiile sunt într-adevăr legate. Este foarte posibil să îți vindeci nasul, chiar dacă răcești destul de frecvent, dar la fel de posibil este și faptul că primăvara stresul poate fi provocat din cauza diferitelor alergii. De aceea este foarte important ca în programul tău de rutină zilnică să cuprinzi și următoarele elemente:

  • poți încerca exerciții de respirație – cu cât înveți să respiri mai bine cu atât nu te vei mai teme de alergii și efectele acestora;
  • cel puțin pentru 10 minute în fiecare zi încearcă să renunți la stres și la toate acele lucruri ce îți pot provoca stresul;
  • încearcă diferite metode de relaxare și de ce nu chiar yoga pentru a avea parte de o relaxare completă.

Indiferent că ești conștient de aceste lucruri sau nu, cel puțin ar trebui să recunoști că relaxarea îți poate aduce starea de bine. Și de asemenea te poate face să uiți de alergiile care te pândesc în exteriorul casei tale.