Atât medicii cât și producătorii de aparate de aer condiționat avertizează că utilizarea acestor echipamente în mod necorespunzător poate duce la apariția problemelor de sănătate. Alegerea aparatului de aer condiționat precum și montarea acestuia sunt foarte importante.

Înainte de a achiziționa acest echipament este important de luat în calcul spațiul în care urmează să fie folosit.

„Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafaţa care urmează a fi răcită/încălzită. Acest necesar se determină în funcţie de volumul total al spaţiului, destinaţia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere şi alţi factori care ţin de construcţie: izolaţie bună a pereţilor, orientare geografică, suprafaţă vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament”

A afirmat Ilarion Anton, sales manager în cadrul unei companii producătoare de aparate de aer condiţionat, printr-un comunicat de presă, potrivit Mediafax.

Este recomandat ca persoanele din încăperea unde este folosit aparatul de aer condiționat să nu fie expuse în mod direct fluxului de aer.

„Dacă suntem atenţi cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia <<a frigore>> la nivelul feţei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce priveşte reglarea şi pozitionarea acestor aparate de aer condiţionat, astfel încât diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior sa nu depăşească mai mult de 7-8 grade, curenţii de aer rece să nu fie îndreptaţi către persoanele din încăpere”

A explicat Ramona Andronache, medic primar medicină de familie, conform ziaruldeiasi.ro.

O altă greșeală frecventă cu privire la aparatul de aer condiționat este aceea că temperatura la care este setat echipamentul nu este întotdeauna adaptată temperaturii externe. Dacă va fi setată o temperatură mult prea joasă față de cea din exterior, cu siguranță diferențele mari de temperatură la trecerea dintr-un mediu în altul pot produce diverse probleme de sănătate cum ar fi răceli sau aritmii cardiace.

De asemenea un aspect foarte important este întreținerea corespunzătoare a aparatului de aer condiționat.

„Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curăţare unitate interioară cu soluţii specifice, curăţare, spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialişti dispun de echipamentele necesare atât efectuării operaţiunilor de igienizare, cât şi de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalaţii. Practic, operaţiunea de mentenanţă include şi verificarea funcţionării aparatului în parametri normali”

A explicat Ilarion Anton.

Medicul Ramona Andronache precizează faptul că:

„Foarte importantă este şi curăţarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenţii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere şi prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecţii respiratorii, infecţii în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiţionat îl face să fie prietenul nostru şi nu duşmanul nostru.”