Cu toții ne temem de tot ce este mai rău în mometul în care avem stări gripale și cu atât mai mult când aceasta se poate transforma în ceva mai grav așa cum este pneumonia. De asemenea există întotdeauna riscul îmbolnăvirii de meningită care este defapt o inflamație care poate fi provocată de infecția cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Din fericire descoperirile recente au arătat că există noi mijloace pentru a ne proteja de astfel de infecții.

Este important să spunem că descoperirea medicilor este bazată pe crearea unor picături de nas revoluționare. Profesorul Robert Read de la Spitalul Universitar Southampton spune că aceste picături ar putea fi o modalitate foarte eficientă de a proteja împotriva unei game largi de boli pe care practic le respirăm.

Medicii britanici spun că doar câteva picături în fiecare nară pot avea potențialul de a ține la distanță meningita, pneumonia, dar și anumite infecții ale urechii. Deja în Spitalul Universitar din Southampton se pune în practică testarea acestor picături revoluționare împotriva meningitei pe diverși pacienți. De specificat faptul că în timpul testelor de laborator, aceste picături nazale și-au dovedit eficiența.

Practic, profesorul Robert Read a modificat genetic anumite bacterii „prietenoase”. Acestea odată ajunse în nas, dar și în gât ajută sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva infecțiilor. Modificând bacteriile în diferite moduri acționează asupra tipului de infecții pe care le poate combate.

Meningita afectează aproximativ 10.000 de oameni în întreaga lume. În România, meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, cei mai afectați fiind copiii cu vârste de până la 5 ani. Vaccinurile actuale utilizate împotriva infecției cu meningită ajută la protejarea organismului în cazul în care bacteriile dăunătoare invadează sângele. Însă acest nou tratament are ca scop prevenirea contaminării sângelui cu bacteriile respective. Astfel aceste picături ar putea fi o modalitate foarte eficientă de a ne proteja împotriva unei game largi de boli pe care le inspirăm.