Considerată cea mai mare sărbătoare de peste an, marea sărbătoare a Învierii Domnului este celebrată cu mare fast peste tot în lume. De asemenea nu trebuie să uităm că în fiecare colț al lumii și în fiecare zonă, tradițiile și obiceiurile sunt conforme cu respctivul ținut. Dar totodată sunt țări în care accentul se pune mai mult pe credință, dar și țări unde obiceiurile, tradițiile și superstițiile sunt de mare însemnătate. Însă în această perioadă cele mai consacrate activități peste tot în lume vor fi cele legate de procesiunile religioase, mese în familie, vânătoarea de ouă, precum și diferite târguri și festivaluri.

De exemplu, în Statele Unite ale Americii, Paștele este sărbătorit în diferite moduri. Adesea în funcţie de confesiunea religioasă, se realizează diferite parade vesele sau cu temă religioasă, vânătoarea de ouă fiind și ea foarte cunoscută, mai ales cea realizată în fiecare an pe pajiștea din fața Casei Albe pentru copii.

În Rusia, în shimb, în mare parte lucrurile se petrec ca și la noi. În noaptea de Înviere se merge la biserică, la miezul nopţii se înconjoară biserica şi se intonează cântece religioase, iar după ce toți credincioșii participanți la slujba de Înviere sunt binecuvântați de preot, fiecare dintre ei se îndreaptă către casele lor. Odată ce ajung acasă, aceștia iau masă ce constă în friptură de miel, pui, porc, ouă și cozonac. De asemenea pe masa de Paști se află și tradițională Paskha, un desert făcut cu brânză dulce.

În Franța, un alt obicei este acela ca familia să se strângă în jurul mesei de Paști, masă care durează aproximativ cinci ore, iar cei mici în dimineața Paștelui caută ouăle împrăștiate prin camere și grădină. Un obicei nu foarte cunoscut, potrivit unui articol al site-ului știri.tvr.ro este cel din Suedia din Vinerea Mare, în care băieții au mlădițe de mesteacăn și merg din fermă în fermă pentru a biciui fetele, până acestea le vor aduce ceva de băut. În seara dinaintea Paştelui, băieţii şi fetele se îmbracă în vrăjitori şi merg în vizită la vecini. Unii lasă o felicitare decorată, sperând că vor primi o bomboană sau o monedă în schimb.

O altă zonă interesantă unde este celebrat Paștele, dar doar în mod tradițional și nu religios este Norvegia. Aici casele sunt decorate cu flori de primăvară, dar și ouă colorate, iar Paștele de obicei se petrece în aer liber. De asemenea, timpul este petrecut cu familia, iar acest timp înseamnă perioada care se întinde din Miercurea Mare și până marți, după Paște.

În Italia, Duminica Paştelui este o zi a fericirii şi a speranţei. La Vatican,  în faţa a mii de credincioşi, Papa celebrează mesa de Înviere, în Piaţa San Pietro. De la balconul basilicii, Suveranul Pontif rosteşte, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea ”Urbi et Orbi”. Liturghia zilei de Paşte se celebrează cu solemnitate. Familia se adună la masa de prânz, iar copiii primesc oul pascal, cu o surpriză înăuntru. Tot pentru copii se pregăteşte un cozonac în formă de coroană, acoperit cu bomboane colorate, ovale.

În gospodăriile din Germania se face curăţenia de primăvară şi se decorează casele cu ramuri înmugurite, narcise, salcie şi mlădiţe de grâu. De asemenea copacii sunt împodobiţi cu ouă, iar copiii se întrec în rostogolirea ouălor colorate prin iarbă sau le ciocnesc.

În Ungaria, în Duminica Paştelui, copiii găsesc sub pat cadouri, urmează un mic-dejun tradiţional cu ouă de Paşte, şuncă şi kalács, un fel de pâine dulce cu ouă, nuci şi ciocolată. Credincioşii poartă prin parohie statuia lui Iisus şi bannere religioase, intonând imnuri religioase. A doua zi de Paşti, băieţii stropesc fetele cu parfum sau cu apă parfumată iar fetele îi recompensează cu ouă vopsite, obicei regăsit și în țara noastră, în zona Ardealului.

De asemenea în Grecia, Paştele este mare sărbătoare. Se vopsesc ouă roşii care simbolizează sângele lui Iisus. În Sâmbata Mare se fac pregătirile acasă, iar bisericile sunt decorate de sărbătoare. Seara oamenii merg la slujba religioasă, iar la miezul nopţii iau lumina şi işi spun “Christos anesti!” (“Hristos a înviat!”).

De altfel un lucru este cert, timpul alocat pentru sărbătorirea Învierii Domnului este petrecut cu familia și persoanele apropiate, indiferent despre ce zonă a lumii vorbim. Căci această mare sărbătoare îi strânge pe toți laolată indiferent de tradiții, obiceiuri sau aspecte religioase.