Cumpărarea unui parfum scump poate fi o risipă de timp și bani, deoarece cele mai atractive arome sunt ieftine și simple, spun cercetătorii. Un studiu a peste 10.000 de arome a descoperit că oamenii nu preferă alternativele mai scumpe de pe piață. În schimb, arome naturale precum iasomia și menta sunt alegerile care se bucură de cea mai mare popularitate.

O echipă din cadrul universității Imperial College din Londra a descoperit că primele cinci cele mai populare arome sunt iasomie, mosc, bergamotă, lemn de santal și ambră. Echipa a scris în publicația PLOS ONE, conform Daily Mail:

„Mai scump nu înseamnă neapărat parfumuri mai bune – unele dintre cele mai renumite parfumuri din trecut erau formule relativ ieftine și este încă destul de posibil să se amestece materii prime costisitoare și să se obțină o mizerie scumpă”.

Studiul a avut la bază compararea evaluărilor online atât pentru parfumuri, cât și pentru ingredientele acestora. De altfel cel mai cunoscut parfum este cel care combină lavanda cu geranium (mușcată). Combinația dintre mosc, vanilie și iarba de vetiver, originară din India, a fost extrem de populară, dar rar utilizată. La fel și în cazul combinației dintre iasomie și mentă, pe care autorii au spus că a fost foarte apreciată, dar nu se folosește în mod uzual în parfumuri. Deși pot părea de modă veche, analiza matematică a constatat că “notele florale” precum geraniul sunt arome populare.

Prețul sau vechimea unui parfum nu au avut nici un efect asupra alegerii aromei dorite. Conform Daily Mail, Vaiva Vasiliauskaite, cea care a condus studiul din cadrul universității Imperial, a precizat:

„Lucrarea noastră oferă perspective asupra factorilor care joacă un rol în succesul parfumurilor. De asemenea, stabilește un cadru pentru o analiză statică a parfumurilor pe baza proprietăților simple și a recenziilor clienților. Ar putea fi un instrument benefic pentru selecția sistematică a ingredientelor și să acționeze ca un „nas artificial” – un parfumier tradițional”.