Pielea uscată și exfoliată este o problemă des întâlnită nu numai în anotimpurile reci. Inclusiv pe timpul verii, expunerea excesivă la razele ultraviolete ale soarelui, mediul și aerul prea uscat sau deshidratarea sunt câțiva factori care ar putea agrava uscarea și ar putea accentua sensibilitatea pielii. Se spune că pe parcursul vieții o persoană obișnuită pierde în medie circa 45 de kg de piele. Ceea ce este perfect normal, chiar dacă sună destul de ciudat. Potrivit womenshealthmag.com, Sonia Batra, dermatolog certificat și gazdă a emisiunii „The Doctors TV”, dezvăluie cel mai bun plan pentru a putea scăpa de pielea uscată și pentru a vă simți foarte bine.

Exfolierea săptămânală

Dincolo de a-ți oferi o piele mai strălucitoare, exfolierea obișnuită combate și descuamarea într-un mod major.

“Exfoliatoarele fizice, cum ar fi scrub-urile delicate, pot ajuta la eliminarea celulelor moarte ale pielii care pot provoca descuamarea. Exfoliații chimici, cum ar fi acizii alfa sau beta-hidroxi, ajută la promovarea refacerii celulare și la reducerea exfolierii.”

Spune dr. Batra. Exfolierea trebuie făcută o dată sau maxim de două ori pe săptămână, deoarece exagerarea poate crește iritarea pielii. Și orice faceți, nu cojiti pielea care se exfoliază cu degetele sau penseta deoarece acest lucru provoacă fisuri ale pielii care pot favoriza infecțiile.

Hidratarea corespunzătoare

În urma exfolierii trebuie să vă reamintiți de hidratare, iar potrivit Women’s Health, dr. Batra explică:

„Odată ce îndepărtați stratul superior de celule moarte ale pielii, aplicați o loțiune de hidratare pentru a crea o barieră între pielea nouă expusă și elementele din mediul înconjurător.”

Ea recomandă utilizarea unui produs care conține ceramide – grăsimi care ajută pielea să formeze o barieră de protecție împotriva agenților iritanți și ajută la păstrarea umidității.

„Jeleul de petrol și uleiul de nucă de cocos sunt de asemenea opțiuni bune pentru tratarea pielii descuamate. Proprietățile emoliente ale uleiului de nucă de cocos ajută la umplerea spațiilor dintre celulele pielii, creând o suprafață netedă, în timp ce jeleul de petrol creează un strat protector deasupra pielii, pentru a ajuta la menținerea umidității și pentru a vindeca pielea uscată. Dacă pielea ta este extrem de uscată, ia-ți o rezervă de spray facial hidrtant de voiaj în geantă pentru a-l pulveriza pe tot parcursul zilei.”

A adăugat ea.

Confirmă că nu este o problemă mai mare

Dacă vă exfoliați și hidratați pielea în mod regulat, dar nimic nu pare să funcționeze, rezervați-vă o programare la un dermatolog cât mai curând posibil. Descuamarea pielii cauzată în mod normal de deshidratare dispare într-o zi sau două după utilizarea unei loțiuni hidratante, dar dacă aveți de-a face cu o problemă medicală fundamentală, anumite remedii la domiciliu pot irita pielea.

„Afecțiunile cronice ale pielii, cum ar fi eczema și psoriazisul pot provoca exfolierea pielii, așa că este bine să consultați un medic pentru a determina dacă pielea descuamată poate fi tratată cu medicamentație”

Spune dr. Batra, potrivit publicației Womens Health. Odată ce obțineți un diagnostic profesionist adecvat, un tratament specific afecțiunii ar trebui să îmbunătățească aspectul pielii în câteva săptămâni.

Schimbați-vă rutina la duș

Chiar dacă pe timp de iarnă vă doriți să petreceți mai mult timp făcând un duș fierbinte, acest lucru poate fi dăunător pentru piele. De altfel, dr. Batra spune că pielea are tendința să se usuce și să se exfolieze atunci când facem dușuri de lungă durată cu apă fierbinte. Indicat este să facem dușuri într-o perioada mai scurtă de timp și să folosim apă caldă, nu fiebinte.

Necesitatea unui umidificator

Umidificatoarele nu sunt doar pentru lunile uscate de iarnă, sunt de fapt o armă secretă pe care o puteți folosi tot anul pentru a combate uscarea excesivă a pielii. Similar cu încălzitoarele, aparatele de aer condiționat îndepărtează umiditatea aerului, așa că specialiștii recomandă utilizarea unui umidificator ori de câte ori vă simțiți pielea uscată, ca măsură preventivă.

Renunță la produsele care conțin parfum și coloranți

În cazul exfolierii persistente a pielii, luați în considerare o schimbare atât a produselor cosmetice cât și a produselor de curățare pe care le folosiți. Specialiștii afirmă că parfumurile și coloranții adăugați produselor cum ar fi produsele de curățare și hidratante sau chiar detergentului pentru rufe, pot irita pielea. Astfel folosind produse hipoalergenice delicate se poate reduce inflamația și exfolierea pielii.

O altă opțiune de luat în calcul este tratamentul cu iaurt pregătit acasă, deoarece este o sursă naturală de acid lactic, care ajută la refacerea celulară. Doar aplicați iaurt simplu rece pe pielea uscată timp de zece minute înainte de a clăți cu apă caldă. Acest lucru va înmuia și hrăni pielea în timp ce, de asemenea, va emolia orice zonă aspră.