Ca să putem dezbate miturile despre colesterol trebuie mai întâi de toate să cunoaștem ce este acesta, dacă ne poate afecta și cât de important este pentru organismul nostru. Prin urmare, colesterolul reprezintă o substanță grasă regăsită în numeroase părți ale organismului, acesta fiind necesar pentru digestia alimentelor și producția de hormoni și vitamina D.

Însă colesterolul este benefic dacă se regăsește în organism numai la un anumit nivel. În cazul în care există surplus de colesterol în organism, acesta se poate atașa de pereții arterelor, transformându-se într-o placă tare, care obstrucționează treptat circulația sângelui. Odată cu trecerea timpului poate să apară ateroscleroza sau întărirea arterelor, fiind una dintre principalele cauze ale infarctului miocardic. În acest fel, persoanele care au un nivel crescut de colesterol sunt expuse unui risc semnificativ mai mare de dezvoltare a bolilor cardiace.

Așadar in cele ce urmeaza putem afla cât de important este colesterolul dar și ce trebuie să faci pentru a avea un colesterol în limitele normale.

Tot colesterolul este rău pentru organism?

Dacă ne raportăm la ceea ce am scris mai sus vom observa că un anumit tip de colesterol este benefic pentru organism, având în vedere că acesta ajută la producția de hormoni, dar și la digestia alimentelor. Pe de altă parte trebuie să cunoaștem faptul că acesta ajunge în sânge prin intermediul lipoproteinelor. Mai exact aceste lipoproteine se împart în două categorii: lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) și lipoproteine cu densitate mare (HDL).

Dintre cele două, LDL este numit colesterolul rău, deoarece poate duce la apariția riscului bolilor de inimă, dar și riscului de accident vascular cerebral. HDL numit și colesterolul bun, acesta duce colesterolul înapoi la ficat pentru a fi eliminat din corp și de asemenea previne riscul bolilor de inimă. Trebuie să țineți cont că LDL poate duce la îngroșarea vaselor de sânge, astfel încât fluxul de sânge este blocat și nu mai poate ajunge la inimă sau la alte organe.

Îmi poate influența consumul alimentelor bogate în colesterol nivelul acestuia fără să am probleme?

Pentru că cele mai multe alimente bogate în colesterol au, în mare parte, o cantitate ridicată de grăsimi saturate, acestea pot crește semnificativ nivelul colesterolului din organism și nu este recomandat. Însă pentru a vă menține colesterolul în limite normale, fără să vă expuneți la diferite riscuri, puteți consuma alimente care nu conțin foarte multe grăsimi saturate, precum avocado, nuci sau ulei de măsline. Sau puteți consuma de asemenea alimente bogate în fibre, de exemplu fulgii de ovăz sau de fasole.

Nivelul colesterolului se poate schimba?

De obicei dacă ai grijă de sănătate vei observa că sunt câteva elemente pe care nu trebuie să le ignori nici măcar în cazul nivelului ridicat al colesterolului. Mai degrabă ceea ce poți face pentru a micșora nivelul de colesterol din organism este să urmezi pașii următori:

  • nu uita ca din când în când să faci un set complet de analize inclusiv pentru a afla nivelul de colesterol;
  • evitați alimentele bogate în grăsimi saturate si puneți accent mai mult pe cele bogate în fibre și grăsimi nesaturate pentru o viață sănătoasă și un nivel echilibrat al colesterolului;
  • nu uitați cât de importantă este mișcarea și încercați pe cât posibil să aveți o viață activă;
  • fumatul nu este indicat;
  • discutați cu medicul specialist despre cum puteți să țineți în parametrii normali nivelul colesterolului.

Nu am nevoie de medicamente pentru a avea colesterolul în limite normale, ci pur și simplu îl pot gestiona prin exerciții fizice și dietă?

Acest aspect nu este valabil pentru fiecare dintre noi, deoarece o bună parte dintre persoane moștenesc acest nivel ridicat al colesterolului iar în cazul lor nu este suficientă o alimentație corectă sau o viață activă. De aceea cel mai important este să aflați nivelul colesterolului din corp și să discutați cu medicul în cazul în care valorile acestuia depășesc limitele normale.

În funcție de rezultatul analizelor, medicul specialist vă poate îndruma și vă poate prescrie medicamente care să vă ajute în acest sens, fără să ajungeți să suferiți diferite complicații. De asemenea, printre cei care au nevoie de prescrierea unor astfel de medicamente din partea medicului se numără persoanele cu diabet de tip 2, dar și cele cu afecțiuni cardiovasculare.

Așadar a avea o alimentație corespunzătoare și o viață activă nu sunt suficiente pentru a avea nivelul de colesterol în parametrii normali. Întotdeauna bazati-vă pe analizele medicale și pe sfaturile medicului pentru a ține totul sub control.