În zilele caniculare de vară un pahar de socată servită cu câteva frunze de mentă proaspătă îți aduce răcoarea de care ai nevoie și îți redă echilibrul și starea de bine. Însă pentru a obține cel mai bun gust ai nevoie de ingrediente naturale și în același timp de câteva trucuri care să te ajute să pregătești cea mai bună socată. Prin urmare ingredientele de care aveți nevoie pentru a prepara socată sunt la îndemână, iar ce este esențial, florile de șoc sunt ușor de cules.

Florile de soc se culeg în perioada mai-iunie. Cu ajutorul unui cuțit sau al unei foarfeci de grădina tăiați influorescentele imediat de sub locul de ramificare. Apoi se răsfiră pe o suprafață de hârtie în strat subțire și se lasă până se usucă. Florile obținute vor putea fi  utilizate în ceai sau decoct, ori dacă nu, păstrate într-un săculeț de pânză sau hârtie.

Pentru a putea prepara socată aveți nevoie de 10 buchete de flori de șoc, 10 litri de apă plată, 2 lămâi, 1 kg de zahăr, dar și 10 -12 boabe de orez sau 5gr de drojdie pentru fermentație. Metoda de preparare este una foarte simplă. Pentru început puneți florile de soc într-un recipient, de preferat din sticlă, apoi adăugați apa. Lămâile tăiate în jumătate se storc în compoziție și apoi se pun cu totul în respectivul amestec.

Iar în cazul în care nu vă doriți ca socata să iasă prea amară, puteți curăța coaja lămâilor. După aceea se adaugă zahărul și boabele de orez (sau drojdia) și se amestecă bine. După aceea se acoperă recipientul și se lasă la fementat 3 – 4 zile.

În zilele de fermentație trebuie să mestecați cel puțin de două ori pe zi în respectivă compoziție. În momentul în care culoarea se schimbă, iar mirosul devine parfumat, atunci socata este gata. Se strecoară și se pune în sticle cu capac în frigider sau într-un loc rece și întunecos. Aceasta se servește rece, alături de frunze de mentă proaspătă pe care le puteți adăuga în pahare, atât pentru gust, cât și pentru design.

Socata este una dintre cele mai eficiente băuturi depurative, care favorizează eliminarea toxinelor din țesuturi și revigorează întregul organism. De asemenea este un remediu pentru afecțiunile respiratorii, bronșite, răceli, viroze, alergii și pentru boli renale și urinare.