Chiar dacă uneori ne copleșește stresul cotidian de care avem parte mai ales în orașele aglomerate nu trebuie să uităm că încă mai există locuri liniștite, încărcate cu istorie, demne să vă ofere pacea de care voi aveți nevoie. Un astfel de loc magic, care te poate ajută să-ți găseșți liniștea este și Biertan.

Biertan este o localitate din centrul României care îți poate oferi ceea ce tu ai nevoie atât de mult: liniște, pace, calm, armonie, și nu în ultimul rând frumusețe. Situat într-o vale lungă, satul Biertan este înconjurat de dealuri și se află la 80 km nord de Sibiu și aproximativ 29 km est de Mediaș. Această veche așezare săsească este cunoscută în lume datorită bisericii-cetate, inclusă în 1993 pe lista monumentelor patrimoniului mondial a UNESCO.

Satul Biertan a fost fondat în anul 1283, fiind dominat de către complexul arhitectural medieval, alcătuit din biserica și centură de fortificații, toate amplasate în centrul așezării, pe un deal. Biserica de tip hală, ocupă partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 și 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil.

Ca și activități, puteți să mergeți de asemenea la pivnițele de vin sau la atelierul de pictură și sculptură al unui meșteșugar local, care utilizează metode tradiționale vechi de secole. Și de asemenea pentru cei pasionați de mișcare și în special de mersul cu bicicleta pot alege Transybike. Acesta este un tur cu bicicleta în care puteți vedea 18 sate săsești în 5 zile.

Pe vremuri, în bastionul estic al bisericii fortificate din Biertan se afla „camera de divorț” sau “carcera”. Acesta era locul în care cuplurile care nu se mai înțelegeau trebuiau să petreacă mai multe zile, uneori chiar și câteva săptămâni, în tot acest timp fiind nevoiți să împartă totul, nu numai acea camera, fiind un singur pat, scaun sau veselă. Scopul acestei perioade petrecută împreună de cei doi soți, oarecum forțat de către comunitate, îl reprezenta speranţa că aceștia îşi vor rezolva problemele şi vor evita, astfel, divorţul. Se spune că în aproximativ 300 de ani, doar un singur cuplu care a vrut să divorțeze și au petrecut timpul aici au dus asta la bun sfârșit.

Indiferent că vrei să vizitezi locul încărcat cu istorie sau să petreci clipe liniștite, peisajul magic te va însoți și te va ajută să te relaxezi. Detalii despre programul de vizitare al diverselor obiective turistice precum și modalități de cazare și traseele turistice disponibile le puteți regăsi pe site-ul comunității Biertan.