Cercetătorii oceanografici americani au relevat că mucurile de țigară, adică partea care conține filtrul, reprezintă de fapt cel mai aruncat obiect din lume care poluează și  conține plastic. Filtrul țigărilor conține acetat de celuloză, o fibră sintetică care se descompune în natură în 10 ani și care, în combinație cu scrumul de țigară, este toxică pentru organismele vii.

Mulți fumători cred că filtrul țigărilor este biodegradabil și totodată reprezintă o barieră împotriva inhalării substanțelor nocive din țigări. În realitate, filtrul este greu degradabil și nu previne în niciun fel vreuna din formele de cancer cauzate de fumat, lăsând să treacă toate cele peste 250 de substanțe cangerigene conținute în țigări. Din această cauză mai multe companii producătoare au fost amendate drastic în trecut pentru publicitate înșelătoare.

Anual se fabrică 6 trilioane de țigări iar scrumul de la ele și mucurile ajung, de cele mai multe ori, aruncate pe stradă. De acolo, la prima ploaie, se scurg în canalizări, poluând apele din rețeaua hidrografică. Producția de țigări provoacă astfel o poluare globală cu mai mult de 1 milion de tone de masă plastică anual.

Pe lângă aceasta , fumul de la aceste țigări contribuie vizibil și cuantificabil la poluarea globală, amplificând volumul gazelor cu efect de seră, iar întregul lanț de aprovizionare, manufactură și distribuție din industria tutunului este poluant într-o formă sau alta.

Autoritățile din lumea întreagă plănuiesc însă să ceară producătorilor și consumatorilor să participe la combaterea poluării produsă de resturile țigărilor.

Concret, pachetele de țigări vor avea o eticheta care să avertizeze fumătorii contra aruncării la întâmplare a mucurilor. Autoritățile vor pune la dispoziție coșuri speciale de gunoi pentru fumători, iar fumătorii prinși că aruncă mucurile pe stradă, în natură sau, mai rău, în ape vor fi amendați. Se vor realiza campanii de informare în rândul populației, pentru a aduce publicului la cunoștință această problemă.