Expoziția „De la Moş Gerilă la Moş Crăciun” în care sunt prezentate 1.000 de jucării de colecţie şi istorice a fost deschisă, marţi, la Complexul Muzeal Arad. Organizatorii doresc să le prezinte celor mici cum şi-au petrecut copilăria părinţii sau bunicii lor, în cadrul expoziției fiind prezentate jucăriile preferate ale copiilor, începând din perioada interbelică și până în anii ’90.

Expoziţia este organizată împreună cu Asociaţia Muzeul Jucăriilor Bucureşti şi cuprinde figurine, păpuşi, maşinuţe, trenuleţe, roboţi, rachete sau nave spaţiale, o parte fiind aranjate în jurul unui brad de Crăciun. Aceasta este deschisă la Muzeul de Artă din Arad, în perioada 10 decembrie 2019-15 ianuarie 2020.

Curatorii expoziţiei sunt fraţii Cristian şi Mihai Dumitru, fondatori ai asociaţiei, în colecţia căreia se găsesc peste 15.000 de jucării. Printre cele 1.000 de exponate prezentate la Arad se regăsesc şi multe jucării produse la fabrica „Arădeanca”, unul dintre cei mai mari producători de jucării din România din perioada comunistă. Alături de jucării este prezentată și o selecție de reproduceri a unor fotografii vechi de copii cu jucăriile lor.

„Poate cea mai veche jucărie din colecţie este un urs din paie, îmbrăcat în pluş, cu ochii din sticlă. Are peste 100 de ani, era o jucărie foarte populară în Germania, dar s-a regăsit şi în copilăria românească în perioada interbelică. Au găsit-o nişte prieteni în podul unei case ce urma să fie demolată. De altfel, o parte dintre jucăriile din colecţie au fost recuperate din zona în care s-a construit Casa Poporului, unde podurile ascundeau adevărate comori”,

a declarat Cristian Dumitru, potrivit Agerpres.

Expoziţia se numeşte „De la Moş Gerilă la Moş Crăciun”, organizatorii arătând că, în copilăria lor, sărbătorile de iarnă aveau altă semnificaţie.

„Mie nu mi-a adus jucăriile Moş Crăciun, ci Moş Gerilă, de aceea ne-am gândit să numim aşa expoziţia”,

a explicat Cristian Dumitru, conform sursei citate.

Pe toată perioada expoziţiei, copiii au acces liber, iar adulţii plătesc un bilet de intrare de 4 lei, în timp ce pensionarii plătesc 2 lei.

„Expoziţia a fost gândită pentru a le prezenta şi copiilor de astăzi cum arătau jucăriile din alte vremuri. Le transmitem şi un mesaj, că este bine să se joace şi cu altfel de jucării, decât tableta sau telefonul”,

a spus directorul Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, potrivit Agerpres.

Asociația Muzeul Jucăriilor a fost înființată în urmă cu mai mult de 10 ani de către un grup de colecționari, care de 40 de ani adună jucării vechi de colecție și alte obiecte specifice copilăriei românești.

credit foto: facebook.com/AsociatiaMuzeulJucariilor