Celebra actrița americană Gwyneth Paltrow afirmă pentru publicația The Guardian că nu poate să doarmă dacă nu își spală vasele seara înainte de culcare. Chiar dacă experții în domeniul siguranței alimentare afirmă că nu este chiar atât de grav să lași vasele murdare peste noapte, actrița nu se poate conforma cu asemenea lucruri. Ba mai mult decât atât, recent Gwyneth Paltrow a dezvăluit cum își poate menține standardele atât de ridicate în privința curățeniei și în special a vaselor curate.

Potrivit The Guardian, actrița a spus: „Nu pot dormi noaptea dacă există vase în chiuvetă”. De altfel se spune că spălatul vaselor seara este unul dintre acești pași iubiți de experții în domeniul curățeniei și productivității, acest lucru fiind spus în teorie, însă, în practică nu toată lumea reușește să ducă la bun sfârșit acest lucru. Pare simplu, dar în practică se poate evita cu ușurință spunând: “Le las doar la înmuiat”. Știi că sunt defapt o amintire fizică a lenii tale – un lucru suplimentar de făcut pentru mâine și o fermă de bacterii – dar ești plin și obosit, iar serialul preferat e pe cale să înceapă.

Cu atât mai mult expertul în materie de siguranță alimentară, Lisa Ackerley spune:

„Cred că există alte lucruri care sunt mai importante pentru a vă îngrijora, în ceea ce privește igiena. Bacteriile de pe vasele murdare se vor înmulți peste noapte, dar dacă intră în mașina de spălat vase a două zi și sunt spălate bine, atunci nu va fi o problemă. Acești germeni nu vor începe să se târască peste tot în bucătărie. Totuși, dacă nu aveți o mașină de spălat vase, care utilizează o temperatură mai ridicată a apei decât ar putea rezista mâinile noastre ar fi bine să le spălați în seara respectivă. Dar nu mi-aș face probleme dacă se întâmplă din când în când sa nu faceți asta”, conform The Guardian.

Ceea ce este interesant este faptul că în anul 2015, conform unui studiu realizat în Suedia, s-a demonstrat faptul că acei copii care au crescut în gospodării unde vasele erau spălate manual au avut un risc mai scăzut în a dezvolta alergii. Iar acest lucru a fost posibil deoarece copiii au fost expuși în fața mai multor microbi. Totodată Ackerley, potrivit aceleași surse, adaugă:

„Trebuie să ne asigurăm că reducem riscul de a obține o infecție, permițând în același timp microbiotei (ansamblul microorganismelor din corpul uman) să fie sănătoase”.

De asemenea este foarte importantă curățarea cuțitelor și a mașinii de tocat în cazul în care le-ați utilizat pentru a prelucra bucățile de carne crudă. Cu privire la acest aspect Lisa Ackerley declară:

„Dacă nu am acces la o mașină de spălat vase aș folosi un remediu antibacterian. Nu pledez pentru a-l folosi în cantități însemnate pe suprafețele din toată locuința, dar l-aș folosi în aceste circumstanțe pe suprafața de lucru și pe tocător”, conform sursei citate.