Recent s-a realizat un studiu pe baza uneia dintre cele mai bune aplicații mobile dedicată cicliștilor și alergătorilor, Strava, pentru a cunoaște câteva aspecte despre ceea ce se întâmplă la alergarea într-un maraton. Specialiștii vor să cunoască de ce persoanele de vârsta a doua aleargă mult mai repede față de persoanele mai tinere, de douăzeci și ceva de ani. Prin intermediul acestei aplicații, ei au dorit să cunoască principalul motiv pentru care se poate întâmpla acest lucru.

De asemenea, aplicația a demonstrat că bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani au o durată medie de finalizare a maratoanelor de 4 ore și 17 minute, iar femeile care au aceeași vârstă au un timp mediu pentru terminarea maratonului de 5 ore fix. Cu toate astea persoanele mai tinere, indiferent că vorbim despre băieți sau fete, au un timp mediu cu două sau trei minute mai mare față de cel al persoanelor cu vârstă mijlocie.

Experții au pus acest lucru pe seama faptului că persoanele trecute de 40 de ani au o experiență mult mai mare și sunt mult mai perspicace. Ba mai mult decât atât aceeași aplicație, Strava, dovedește că persoanele mai în vârstă aleargă aproximativ 45 de kilometri pe săptămână, cu cel puțin trei luni înainte de competiție, iar acest fapt ajută în antrenamentul muschilor și reglarea vitezei și a rezistenței la efort îndelungat.

Chiar dacă cei mai tineri dintre alergători se simt mult mai în formă și dau dovadă de mult mai multă forță, asta nu înseamnă că știu să folosească aceste caracteristici în mod eficient în timpul competiției. De altfel se poate lua în calcul și faptul că persoanele de vârstă mijlocie efectuează un antrenament mult mai îndelungat și mult mai dur, astfel încât acesta să se dovedească mult mai eficient în timpul maratonului.

Ceea ce este important de spus este faptul că toate aceste persoane mai în vârstă realizează un antrenament mult mai eficient, dar de cele mai multe ori acestea nu își măsoară antrenamentul cu nici un fel de aplicație. Astfel de foarte multe ori ei nu știu cât de intens a fost acel antrenament, dar de cele mai multe ori eficiența se observă în cadrul maratoanelor.