Dacă îți place să întreprinzi drumeții pe cărări de munte ar trebui să cunoști faptul că țara noastră are parte de cele mai spectaculoase trasee montane. De altfel una dintre principalele atracții descoperite de puțin timp de către turiști este Formațiunea Creasta Cocoșului din Munții Gutâi, care se află în zona Maramureșului. Această Creastă este căutată de turiști pentru foarma sa inedită.

Creasta are o altitudine de 1.423 de metri și este o fostă rezervație geologică protejată care cuprinde o suprafață de aproximativ 50 de hectare. Formațiunea este apreciată atât de turiștii români, cât și de turiștii din străinătate, având în vedere unicitatea acesteia, mai exact se bucură de un perete aproape vertical. De altfel potrivit Agerpres, președintele Asociației Naționale de Turism Rural Ecologic și Cultural din România – ANTREC, filial Maramureș, Livia Sima:

„Creasta Cocoşului e una dintre cele mai stranii formaţiuni geologice, formată cel mai probabil ca urmare a activităţilor vulcanice în urmă cu milioane de ani, în Munţii Gutâi de azi (…) Turiştii urcă pe munte, îndeosebi în perioada vară-toamnă, pentru a admira acest platou format din andezit cu înălţime ce oscilează între 60 şi 100 metri şi o lungime de circa 200 de metri. Odată ajuns pe platou, turistul are o imagine panoramică a câteva localităţi din Maramureş, iar în zilele senine se poate admira lanţul muntos al Carpaţilor care trec geografic din România spre Ucraina. E unul dintre cele mai spectaculoase zone alpine din judeţul Maramureş care-i încântă pe iubitorii de drumeţie şi răsplăteşte cu imagini de vis”.

Iar pentru persoanele interesate să ajungă în aceste locuri minunate, Alexandru Oprea, fotograf și montaniard pasionat și nu în ultimul rând administratorul site-ul „Discover Cavnic” a afirmat pentru Agerpres:

„Accesul cu plecare din oraşul Cavnic e cel mai la îndemâna turistului iniţiat sau mai puţin iniţiat care ar putea avea nevoie de însoţitor pe munte. Oficial sunt omologate peste 20 de variante de traseu, însă folosite doar câteva care permit accesul mult mai uşor pe creastă. Locul e foarte atractiv şi pentru alpinişti care ajung uneori aici pentru antrenamente, însă pentru turiştii mai puţin familiarizaţi cu muntele e bine să aibă în vedere că traseul poate dura câteva ore dus-întors, asta înseamnă o zi întreagă dedicată ieşirii”.

Sursa foto: axanews.ro/radiocluj.ro