Un nou studiu realizat de o echipă de medici stomatologi a dus la concluzia că în mare parte benzile dentare utilizate în albirea dinților vă pot face mai mult rău decât bine. Și asta pentru că aceste benzi pot duce la deteriorarea semnificativă a smalțului dinților.

Substanța folosită pentru albirea dinților se numește peroxid de hidrogen (apă oxigenată sau H2O2), iar aceasta poate provoca mai multe daune decât ți-ai putea imagina dinților tăi. Această substanță mai este folosită și în industria metalurgică și minieră, industria detergenților, celulozei și hârtiei, dar mai este utilizată și pe post de decolorant în industria textilă printre multe altele.

Chiar dacă dinții sunt cele mai dure formațiuni ale organismului asta nu înseamnă că efectul de albire și metodele folosite nu le pot deteriora. Structura dinților prezintă un strat exterior de smalț având rol de protecție, iar următorul strat spre interior se numește dentină, iar acesta este format din niveluri ridicate de proteine, dar și o mare parte de colagen.

De asemenea dentina reprezintă cea mai mare parte din structura unui dinte și se poate ajunge la distrugerea acestui strat dacă vă expuneți în repetate rânduri la ceea ce numim procesul de albire al dinților. Ba mai mult decât atât în cazul studiului realizat nu s-a putut stabili dacă proteinele stratului dentar se pot regenera, după ce dinții au fost tratați cu peroxid de hidrogen. Deși sunt țări în care albirea dinților este ilegală, dacă nu este realizată de către medicul stomatolog, iar una dintre aceste țări este Anglia, în mare parte cele mai multe persoane fac abuz de benzile pentru albire a dinților.

Pe de altă parte, dacă aceste benzi nu sunt aplicate corespunzător pot duce chiar și la distrugerea gingiilor, ceea ce nu este deloc de dorit. În plus este foarte posibil să aveți parte și de dureri ale gingiilor, nu numai ale dinților, dar și de inflamații ale acestora dacă peroxidul ajunge în contact cu gingiile.

În cadrul experimentului amintit, dinții au fost tratați cu benzi de albire pentru un interval de timp între 20-60min (timpul recomandat), cu ajutorul a câte 20 de benzi. Cercetătorii au observat că expunerea la peroxidul de hidrogen din benzile de albire a dus la transformarea proteinelor din dentină în fragmente mai mici. Într-un alt experiment aceștia au tratat colagen pur cu peroxid de hidrogen. Colagenul original a dispărut.

Cel mai probabil pentru a elimina acest risc de distrugere a dinților, rezultatele obținute în urma studiului vor fi prezentate în scurt timp la întâlnirea în cadrul conferinței de specialitate din Orlando, Florida, cu privire la biologia experimentală, iar după aceea se va lua o hotărâre în acest sens.