Cu puțin timp în urmă o echipă de medici din Toronto a realizat un raport cu privire la consumul de vitamina D, având în vedere cazul unui pacient în vârstă de 54 de ani care a luat doze extrem de mari de vitamina D. Rezultatul raportului a fost acela că prea multă vitamina D administrată poate duce la grave afecțiuni, în special cele renale. Pentru o persoană care nu are deficit de vitamina D, doza zilnică recomandată este de 400 până la 1000 UI (unități internaționale). Însă în cazul bărbatului căruia i s-a realizat acest raport, doza zilnică era una foarte mare, fiind de fapt un exces de vitamina D.

Așa cum a apărut în raportul prezentat la începutul lunii aprilie în Jurnalul Asociației Medicale din Canada (CMAJ), bărbatul a fost examinat de către medici după ce s-a întors dintr-o vacanță în sud-estul Asiei unde și-a petrecut majoritatea timpului făcând plajă. Trebuie cunoscut faptul că vitamina D este sintetizată în mod natural de către piele prin contactul cu lumina soarelui. În urma analizelor și testelor realizate s-a constatat că respectivul bărbat prezenta niveluri crescute de creatinină în sânge, această fiind un marker pentru leziuni sau disfuncționalitatea rinichilor. Apoi pacientul s-a prezentat unui medic specialist urolog pentru a fi testat în continuare.

Medicii au  descoperit că bărbatului i-au fost prescrise doze mari de vitamina D de către un medic care practica medicina naturistă, cu toate că pacientul nu prezenta deficit de vitamina D și de asemenea nu prezenta pierderi de masă osoasă în istoricul medical. Timp de peste 30 de luni bărbatul luase între 8 și 12 picături de vitamina D pe zi – echvalentul a 8.000-12.000 UI. Astfel pacientul depășise cu mult doza zilnică recomandată de vitamina D, acest lucru ducând la niveluri extrem de ridicate de calciu în sânge. Acestea au dus la apariția leziunilor rinichilor.

Autorii acestui studiu au concluzionat, ca și în cazul altor excese de acest gen, că atât pacienții cât și personalul medical trebuie informați cu privire la riscurile consumului necontrolat de vitamina D.

Pe de altă parte trebuie să cunoaștem faptul că, atâta timp cât este consumată cu moderație, vitamina D este necesară unei bune dezvoltări a structurii osoase, precum și pentru întreținerea acesteia. Vitamina D este una dintre puținele vitamine care pot fi sintetizate de organism, iar pentru a fi posibil acest lucru trebuie să expunem suficientă piele descoperită la soare. În lunile de iarnă, lumina solară nu este suficientă pentru acoperirea necesarului de vitamina D, astfel fiind prescrise diete sau suplimente alimentare care să conțină doza zilnică recomandată de vitamina D, în special persoanelor care prezintă un risc ridicat de osteoporoză sau alte afecțiuni ale sistemului osos.

Unul dintre cele mai importate alimente care oferă un aport semnificativ de vitamina D3 este peștele gras precum și fructele de mare. Printre cele mai cunoscute specii de pește a căror carne este bogată în vitamina D sunt somonul, tonul, macroul, dar și sardinele. De asemenea vitamina D3 se regăsește și în ouă și produse lactate.

Chiar dacă vitamina D este folosită pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni cum ar fi infertilitatea, slăbiciunea musculară, fracturi osoase frecvente, pierderea densității osoase, dureri cronice, epuizare, oboseală extremă, dar și hipertensiune, consumată în exces poate provoca grave probleme de sănătate. Un consum mare de vitamina D poate duce la următoarele afecțiuni: hipercalcemie (poate forma depozite de calciu pe artere ducând la diferite probleme renale), pietre la rinichi (crește riscul de formare a pietrelor la rinichi), dar și risc crescut de cancer (de asemenea crește predispoziția la diferite tipuri de cancer).

De aceea specialiștii recomandă moderație și un consum echilibrat de vitamina D. În cazul în care este necesar un aport de vitamina D, cel mai bine ar fi că acest consum să se facă sub control medical, fiind avizat de către medicii specialiști.