Danemarca, susţinută de alte 10 state din Uniunea Europenă, a solicitat interzicerea maşinilor cu motoare diesel şi pe benzină pe continentul European începând din 2040, motivul fiind combaterea schimbărilor climatice. Propunerea a fost făcută în timpul unei reuniuni a miniştrilor mediului din UE care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Uniunea Europeană doreşte reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu 40% până în 2030, în timp ce Comisia Europeană doreşte ca, până în 2050, emisiile de bioxid de carbon la nivelul ţărilor UE să fie zero, pentru a stopa încălzirea globală, informează promotor.ro.

„Trebuie să recunoaştem că suntem presaţi de timp”, a declarat ministrul danez al Climei şi Energiei, Dan Jorgensen, după reuniune.

În octombrie 2018, guvernul danez a anunţat că va interzice vânzarea tuturor maşinilor care folosesc combustibili fosili până în 2030, dar ulterior a renunţat la idee, deoarece acest lucru ar fi încălcat regulile UE.

Jorgensen a spus că, dacă UE va fi de acord cu privire la o interdicţie la nivelul întregii uniuni, ar fi bine dacă fiecare dintre ţări ar putea să pună în aplicare o astfel de măsură. „Planul A ar fi acela de a adopta o interdicţie europeană”, a spus el.

Totuşi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria şi alte câteva ţări au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a opri vânzările de autovehicule second-hand din Europa de Vest către Est.